Održano pripremno ročište

Rađen tužio Davora Dragičevića za klevetu, traži 5.000 KM

feraget – dragicevic

„Neću se pojaviti na suđenju. I dalje tvrdim da je Đorđe Rađen jedan od ubica mog sina, da je umiješan u ubistvo Davida Dragičevića. Država neka radi svoje, ja ću raditi svoje”

Osnovni sud u Banjaluci održao je 8. jula pripremno ročište po tužbi za klevetu Đorđa Rađena iz Banjaluke protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog mladića Davida Dragičevića. Rađen je Davora Dragičevića tužio za klevetu 14. juna prošle godine, zahtjevajući da mu isplati 5000 konvertibilnih maraka, jer je njegovo ime dovodio u vezu sa Davidovim ubistvom, piše Žurnal.

„Neću se pojaviti na suđenju. I dalje tvrdim da je Đorđe Rađen jedan od ubica mog sina, da je umiješan u ubistvo Davida Dragičevića. Država neka radi svoje, ja ću raditi svoje. Cijeli ovaj slučaj pokazuje kakav je sistem. Zakazuje se suđenje protiv mene po tužbi Đorđa Rađena za klevetu, a na drugoj strani Tužilaštvo ne vodi nikakvu istragu i nikada neće utvrditi ko su ubice Davida Dragičevića. U ubistvo i zataškavanje ubistva mog sina umiješani su MUP RS, Tužilaštvo, Sud… Znam da idem protiv države, ali zločinačke institucije ne rade ništa da riješe organizovano ubistvo mog sina Davida Dragičevića, već rade sve da podignu optužnicu protiv mene i Pravde za Davida“, rekao je Davor Dragičević za Žurnal.

Davor tvrdi da će jednog dana institucije RS, prije svih MUP RS i Tužilaštvo, koje su, kako je rekao, učestvovale u ubistvu njegovog sina i zataškavanju zločina, pred Sudom za ljudska prava u Strazburu biti proglašene za „zločinačke institucije“.

Davor Dragičević je također ukazao da je Osnovni sud u Banjaluci pokrenuo proces protiv njega po Rađenovoj tužbi za klevetu, a da je istovremeno, iz nepoznatih razloga, odgođeno suđenje dvojici kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Zoranu Bošnjaku i Mikici Marijancu, protiv kojih je Okružno tužilaštvo Banjaluka još u septembru prošle godine podiglo optužnicu za krivično djelo sprječavanje dokazivanja u istrazi ubistva Davida Dragičevića.

Prema optužnici, Marijanac i Bošnjak su bacili bokserice, koje su 25. marta 2018. godine, nakon obdukcije, prebačene u depozit Policijske uprave Banjaluka, odnosno prostoriju za sušenje predmeta.

Bokserice su mogle biti jedan od ključnih dokaza o načinu na koji je ubijen David Dragičević. Indikativno je i da Tužilaštvo za nestanak bokserica nije optužilo inspektora Sinišu Kojdića, koji je Marjancu i Bošnjaku, kako oni tvrde, naredio da bokserice bace u smeće.

PRIHVAĆENI SVJEDOCI

Osnovni sud Banjaluka je na pripremnom ročištu po Rađenovoj tužbi protiv Davora Dragičevića za klevetu prihvatio zahtjev njegovih pravnih zastupnika da se na glavnom ročištu saslušaju i Branislav Borenović, predsjednik PDP i predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine RS (koji je istraživao okolnosti pod kojim je ubijen David Dragičević), advokat Ifet Feraget, Ismet Katana, koji je radio poligrafska ispitivanja, te novinar-bloger Slobodan Vasković. Sud je odbio da se kao svjedoci saslušaju glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir i tužilac koji vodi istragu ubistva Davida Dragičevića, Dalibor Vrećo, jer je istraga o Davidovom ubistvu još u toku.

Odbijen je zahtjev Rađenovih pravnih zastupnika za vještačenje psihijatra Nere Zivlak-Radulović, koja je trebala utvrditi „duševnu bol koju je pretrpio Đorđe Rađen“. Zivlak-Radulović je poznata kao psihijatar-vještak, koja mišljenje o navodno pretrpljenoj boli svojih klijenata (uglavnom političara iz vlasti koji tuže novinare za klevetu) donosi na osnovu procjene njihovih javnih nastupa na televiziji, a ne na osnovu relevantne medicinske dokumentacije.

Glavna rasprava po tužbi Đorđa Rađena protiv Davora Dragičevića zakazana je za 17. septembar ove godine, kada bi trebali biti saslušani svi pozvani svjedoci.

Među njima je i novinar -bloger Slobodan Vasković, koji smatra da je ovaj slučaj „samo jedan u nizu nastavaka sramne press konferencije MUP RS, održane 26. marta 2018, na kojoj je javno demonizovan i lažno kriminalizovan David Dragičević, žrtva teškog ubistva“.

„Cilj je zataškavanje tog ubistva, za šta je naredbu još 29. marta prošle godine ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izdao glavnom okružnom tužiocu Želimiru Lepiru, što je potonji i javno potvrdio“, kazao je Vasković za Žurnal.

Pitanje je zašto je banjalučki Osnovni sud tako brzo pokrenuo proces protiv Davora Dragičevića po tužbi za klevetu koji je protiv njega podnio Đorđe Rađen, a da se istovremeno istraga o ubistvu Davida Dragičeviča nije pomakla sa mrtve tačke.

Činjenica je i da su javno objavljeni brojni dokazi koji ukazuju da je sam Rađen itekako involviran u slučaj ubistva Davida Dragičevića.

Prema policijskoj verziji od 26. marta prošle godine, iznesenoj dva dana nakon pronalaska tijela mladića na ušću Crkvene u Vrbas, David Dragičević je u noći nestanka 18. marta 2018. godine opljačkao kuću Rađenovih u Ulici Velibora Janjetovića Janje u banjalučkom naselju Lauš. Kasnije je dokazano, što je pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS potvrdio i bivši načelnik Uprave kriminalističke policije RS Siniša Kostrešević, da David nije bio u kući Rađena, jer tragovi njegove DNK-a uopšte nisu nađeni na tom mjestu.

Đorđe Rađen do sada je samo jednom saslušan u Tužilaštvu. Takođee on, kao ni njegov otac, nisu prošli na poligrafskom ispitivanju koje je sproveo Ismet Katana. Nije saslušan ni nakon što su objelodanjeni dokazi koji ukazuju da je Rađenova kuća bila scena na kojoj je odigrana lažna pljačka, jer je zvanično potvrđeno da pljačke nije ni bilo.

Također su objavljeni nedvosmisleni dokazi da je Rađen, po nalogu policije, izuzimao video-nadzore iz računara objekata koji se nalaze u ulici Velibora Janjetovića Janje, iako nije ovlašteno lice, te da je inicirao brisanje pojedinih dijelova snimaka.

Tim namontiranim snimcima pojedinci iz policije i Tužilaštva pokušali su podmetnuti da je David bio u Rađenovoj kući, što je kasnije zvanično demantovano.

Dokazano je i da je Rađen imao prepisku putem vibera sa pojedinim policijskim inspektorima dan nakon što je prijavljen nestanak Davida Dragičevića. Tužilaštvo nije zatražilo hapšenje Rađena ni kada je iza rešetaka završio Alen Kukić, koji je po njegovom nalogu izbrisao dio video fajlova sa računara “MK” servisa, koji se nalazi u blizini navodno opljačkane kuće.

ODAVANJE SLUŽBENE TAJNE

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, izjavio je za Žurnal da ima obavezu da se odazove pozivu Suda za saslušanje, ali da je njegovo pravo da ne svjedoči. Štaviše, iznošenje detalja istrage u predmetu teškog ubistva Davida Dragičevića u jednom parničnom postupku, naveo je Ferager, značilo bi odavanje službene tajne.

„Đorđa Rađena u vezu sa slučajem smrti Davida Dragičevića nije doveo Davor Dragičević, već je to urađeno na konferenicji za novinare MUP RS od 26. marta prošle godine“, dodao je Feraget.

On je ocijenio da je indikativno to što se pokreće parnični postupak (Rađenova tužba protiv Davora Dragičevića za klevetu) u trenutku dok još traje istraga o ubistvu Davida Dragičevića, jer to može značiti zloupotrebu krivičnog postupka u slučaju Dragičević.

Feraget napominje da je banjalučki Osnovni sud mogao da izvrši „prethodno ispitivanje tužbe“ i da je mogao odbaciti Rađenovu tužbu za klevetu protiv Davora Dragičevića, ali to nije učinio.

Prema njegovim riječima, sve ovo može dodatno da unese konfuziju u slučaj ubistva Davida Dragičevića, kako bi se u javnosti stvorila pogrešna percepcija.

Drugim riječima, sudi se ocu ubijenog Davida Dragičevića, dok se ništa ne radi kako bi se organizatori i izvršioci Davidovog ubistva priveli licu pravde.