Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radmanović: RS neće odustati od referenduma

nebojsa-radmanovic123

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) smatra da je dobro što je nastavljen strukturalni dijalog o reformu pravisuđa u BiH, ali neće odustati ni od referenduma u RS-u o radu Suda i Tužilaštva BiH – rekao je danas potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci naveo da je nastavak strukturalnog dijaloga dobar za sve građane i cijelu BiH, ali bez obzira na ostvarene pomake, RS neće odustati od referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Kaže da nisu “izanalizirali” sve detalje iz protokola potpisanog na nedavnom sastaku u okviru strukturalnog dijaloga o pravosuđu u BiH, „ali da to nije dovoljno da bi se odustalo od referenduma u RS-u, jer je referendum mnogo krupnija stvar, pitanje slobode, zaštite međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma te nadležnosti RS i drugo“.

Tvrdi da ovaj stav nije konfuzan, već znači da SNSD ostaje kod referenduma, podržava korake naprijed u strukturalnom dijalogu, te podstiču da se ubrza ono što je dogovoreno na sastanku ministara pravde RS 10. septembra u Briselu.

Radmanović kaže da tek kada se vidi šta još treba dogovoriti, sagledat će „kako stvari stoje“.

-Jesmo zadovoljni onim što je bilo u Briselu, ali svi naši zahtjevi nisu ni mogli biti izloženi na tom sastanku – kazao je potpredsjednik SNSD-a ističući da je pohvale iskazao jer se pokazalo da se u BiH može dogovarati i oko „takvog pitanja“.

Radmanović tvrdi da “održavanjem referendum RS štiti Dejtonski sporazum”, a da, kako je naveo, SNSD, a posebno predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zbog odluke o referendumu u RS-u trpi doređene pritiske, ali i one od dijela diplomata iz međunarodne zajednice.