Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Grabar-Kitarović: Događanja iz prošlosti pouka i poruka

grabar-kitarovic-jajce1

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske prisustvovala je danas u Jajcu obilježavanju 20. godišnjice od vojno redarstvene akcije Maestral i kako je navedeno iz njene službe za odnose s javnošću „oslobođenju hrvatskog kraljevskog grada Jajca“.

U obraćanju prisutnima poručila je da iako je vrijeme rata daleko iza nas, potrebno je izvući pouku, a to je da je samo čvrsto zajedništvo hrvatskog naroda osiguralo opstojnost na ovim prostorima, javlja Anadolu Agency (AA).

“Danas nam opet treba to zajedništvo i duh evropskog zajedništva, tolerancije i jednakopravnosti svih naroda”, rekla je u obraćanju nakon polaganja vijenaca Grabar-Kitarović.

grabar-kitarovic-jajce

Ona je nakon učešća u mimohodu organizovanom povodom godišnjice akcije Maestral, položila vijenac na spomen obilježju poginulim braniteljima u središtu grada, nakon Dragana Čovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Nakon molitve Kolinda Grabar-Kitarović je pozdravila prisutne i čestitala im godišnjicu akcije Maestral i “oslobađanje hrvatskog kraljevskog grada Jajca”.

Pozvala je sve prisutne da se prisjete poginulih i ranjenih branitelja koji su dali “nemjerljivu žrtvu kako bi osigurali opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima, u suverenoj, samostalnoj, cjelovitoj Bosni i Hercegovini, domovini tri ravnopravna naroda”. Izrazila je zahvalnost svima koji su učestvovali u akciji Maestral.

Naglasila je da događanja iz prošlosti trebaju biti poruka i pouka drugim generacijama i da trebaju biti prezentovana samo kroz istinu i činjenice.

“Činjenice govore kao se u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini vodio krvavi rat koji je uzrokovala Miloševićeva velikosrpska politika. Činjenice govore kako je u Srebrenici počinjen najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata u Evropi i činjenice govore kako se vojne operacije u Hrvatskoj i BiH u ljeto 1995. godine spriječile još veće zločine na ovim prostorima, te stvorile preduvjete za završetak rata i postizanje mira, kao u Hrvatskoj tako i u BiH”, rekla je Grabar-Kitarović danas u Jajcu.

Istakla je da je BiH danas suočena sa mnogim problemima, od onih političkih koji otežavaju funkcionisanje države kao ravnopravne zajednice tri naroda do esencijalnih privrednih problema koji muče svakog stanovnika BiH, bez obzira na vjeru i nacionalnost.

grabar-kitarovic-jajce2

“Hrvatski narod mora u BiH biti jednakopravan, jer to je matična država hrvatskog naroda”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Naglasila je da je BiH bogatstvo Evrope i da će na evropskom putu BiH “Hrvatska biti ne samo dobar susjed i iskren prijatelj BiH, nego i najveći zagovornik potrebe za njeno puno uključivanje u euroatlanske integracije”.

“BiH treba biti zemlja u koju će se ljudi vraćati, a ne zemlja iz koje će se odlaziti, a to se može samo punim funkcioniranjem države, osnaživanjem gospodarstva i stvaranjem uvjeta za kvalitetan život”, kazala je Grabar-Kitarović.

U Jajcu je danas povodom 20. godišnjice akcije Maestral održana misa zadušnica za poginule branitelje u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a planirano je i održavanje svečane akademija u Domu kulture Jajce, te prijem za građane i zvanice na trgu ispred Doma kulture Jajce, prenosi Anadolu Agency.

Kolinda Grabar-Kitarović prethodnih dana boravila je u posjeti BiH u sklopu koje je posjetila Sarajevo, Mostar i Banjaluku.