Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za bhrt

Radmanović: Sudbina Heleza neizvjesna. ZAVNOBiH nije poseban. SDA je islamistička

Nebojša Radmanović Intervju Jedan
Foto: BHRT

Iako ne priznaje važnost ZAVNOBiH-a, Republika Srpska se ne distancira od antifašizma, ističe Radmanović koji smatra da posebnost ZAVNOBiH-u daju političari, a ne historičari.

“Mi koji smo pokrenuli to (smjenu ministra odbrane Zukana Heleza op.a.), a ja pripadam ovoj grupi koja je pokrenula to iz SNSD-a plus srpski klub, smatramo da smo opravdano to uradili.

To nije nikakav lični odnos kluba jedne političke partije prema ministru, nego je razmišljanje o ukupnom stanju u Bosni i Hercegovini i o tome može li čovjek koji takvu vrstu problema pravi u Bosni i Hercegovini ostati na tom mjestu“, kaže u intervjuu “Jedan” BHRT-a zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović.

Ne želi govoriti o drugim političarima koji su svojim izjavama uzburkali javnost u proteklom periodu, već da “treba riješiti problem Zukana Heleza”.

„Ovdje se sada radi o konkretnoj situaciji, o nekoliko krupnih izjava koje, po našem mišljenju, remete ukupne odnose u Bosni i Hercegovini i nadamo se da ćemo sačuvati da se ne poremete baš tako mnogo kao što bi neki željeli“, kaže Radmanović.

SDA je islamistička, Bošnjaci nisu

U pismu zastupnika SNSD-a u državnom parlamentu koje je upućeno Američkom Senatu i Kongresu, te Evropskom parlamentu iznijeta je konstatacija kako je SDA (Stranka demokratske akcije) islamistička u svojoj ideologiji, ali Nebojša Radmanović kaže da to ne znači da je bošnjački narod takav.

“Ne bi se moglo reći da je narod optužen u cjelini, ali je rečeno da je vezano za bošnjački narod. Ali, nije optužba bila za čitav narod. Rekli smo i to možda i jeste najteža ocjena da je SDA islamistička. Povlačili smo to od osnivača SDA, prvog predsjednika i od Islamske deklaracije. I ne odmiče se SDA od toga iako je imala periode kad se dosta dobro dogovarala unutar Bosne i Hercegovine… Ali, sada moramo reći, ako vi kažete vi ste protagonisti ruskog uticaja, za koga tvrdim da ga nema, onda mi vama moramo reći da mi vidimo kakve zastave imaju na kojim dijelovima, kako vi slavite neke vaše praznike ili neke koji i nisu vaši praznici, šta poručujete, kako presuđujete”, objašnjava Radmanović razloge zbog kojih je SDA u pismu okarakterizirana kao „islamistička“.

ZAVNOBiH nije poseban

“Nije samo ZAVNOBiH antifašistička priča. Antifašistička priča je učešće u jednoj koaliciji koja je porazila najveće zlo. Mi u Republici Srpskoj svi skoro pripadamo tome. To ne znači da moram priznati da je ZAVNOBiH praznik. Jer on nije praznik”, smatra Radmanović.

Iako ne priznaje važnost ZAVNOBiH-a, Republika Srpska se ne distancira od antifašizma, ističe Radmanović koji smatra da posebnost ZAVNOBiH-u daju političari, a ne historičari.

“ZAVNOBiH nije ništa poseban. On je dio jedne ukupne priče, jednog pokreta koji se dešavao u stvaranju jednog novog uređenja u jednoj državi koja je i prije postojala, samo sada u različitim granicama i sa drugim uređenjem. Mi imamo ozbiljan problem u vrhu Bosne i Hercegovine, dakle u Predsjedništvu. Imamo čovjeka koji je istoričar i koji potpuno pogrešno tumači ono što je naučio. A onda kada to prevedemo u dnevnu politiku, onda dobijemo više drugih problema. Oni koji danas kažu da je ZAVNOBiH praznik svih u Bosni i Hercegovini, oni su se toga odrekli 1. marta 1992. godine jer su tada dva naroda išla protiv jednog. A sada hoće da to vrate na početak. Nije moguće“, govori u intervjuu „Jedan“ zamjenik Radmanović.

Intervju “Jedan” biće emitovan večeras u 20 sati na BHT1.