Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnice kladionica u Bugojnu: Žele da nas ostave bez posla

BiH

kladionica

Radnice sportskih kladionica u Bugojnu uputile su otvoreno pismo javnosti, nakon javne rasprave o otvaranju i radu kladionica i drugih igara na sreću, koja je održana u srijedu u organizaciji općinskih vlasti.

– U vrijeme kada za jedno radno mjesto konkuriše nekoliko stotina osoba, lokalna zajednica organizira javne rasprave, kojima pokušava da bez posla ostavi stotinu radnika, i ugrozi egzistenciju 300 članova njihovih porodica, navodi se u ovom pismu.

Njegove potpisnice ističu, također, da im rad u kladionici obezbjeđuje sigurnost u kreiranju kućnog budžeta što je, smatraju, veoma važno s obzirom da je “danas teško naći poslodavca koji redovno izmiruje sve svoje obaveze prema radnicima”.

– Svojom plaćom hranimo naše porodice, školujemo djecu, izdržavamo roditelje i rodbinu za koju se ova država ne može, ili ne zna pobrinuti – upozorile su.

Pozvale su predstavnike lokalne zajednice da im omoguće da na pošten i zakonit način zarađuju svoje plaće, te im, na kraju pisma, postavili pitanje: Šta je alternativa za radna mjesta, redovne plaće, topli obrok, doprinose i godišnje odmore?