Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Radnici Aluminija ispred kapije preduzeća: Hoćemo da radimo

Radnici-Aluminija-1 (1)

Tanja Jovanović, predstavnica radnika Aluminija, izjavila je kako je zahtjev radnika da se prihvati ponuda jer žele raditi.

Radnici Aluminija, sadašnji i bivši, okupili su se ispred kapije Aluminija gdje bi trebalo da bude održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se, kako kažu radnici, odlučivati o ponudi izraelsko-kineskog konzorcija.

Predstavnici radnika kazali su novinarima kako, prema njima dostupnim informacijama, ne postoji nijedna druga ponuda za preuzimanje Aluminija. Radnici, stoga, od Uprave preduzeća očekuju prihvaćanje ponude izraelsko-kineske grupacije kako bi proizvodnja ponovno bila pokrenuta.

Tanja Jovanović, predstavnica radnika Aluminija, izjavila je kako je zahtjev radnika da se prihvati ponuda jer žele raditi.

“Ako je to jedina ponuda i ako je realna i Vlada Federacije BiH je može prihvatiti, mi želimo da radimo. Ne želimo ići doma. Imamo informaciju da ta ponuda ne zahtijeva ni subvenciju struje kao što je to ranije bilo u ponudi koju je Vlada odbila. Sada tražimo da se prihvati nova ponuda”, kaže Jovanović.

Naglašava da radnicima nije bitno koja je ponuda, nego da se njima vrati mogućnost da rade u svojoj zemlji, a ne da budu prisiljeni trbuhom za kruhom ići u strane zemlje.

“Ukoliko ponuda ne bude prihvaćena, istinu ćemo tražiti na ulicama. Smatramo da štetimo državi ako dozvolimo da se ovo zatvori. Postavlja se pitanje gdje će naša djeca raditi ako se zatvaraju naše tvornice, gdje ćemo mi raditi… Tjeraju nas u druge države da idemo tražiti kruh i dostojanstvo”, poručila je Jovanović.