Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

specijalci u dvorištu

Radnici Aluminija pred centralom HDZ-a: Čović će ih primiti, ali ne danas

aluminij-hdz bih333

Aluminij d.d. Mostar s radom je prestao noćas, četiri minute iza ponoći, čime je ostvaren najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici tog poduzeća

Nekoliko stotina radnika mostarskog Aluminija, koji je noćas prestao s radom, okupilo se u srijedu nešto prije 13 sati ispred zgrade HDZ-a BiH u Mostaru tražeći odgovore za nastalu situaciju.

Međutim, pred radnike Aluminija niko još nije izišao iz Centrale HDZ-a BiH, oko koje se nalaze i specijalne snage policije.

Specijalci su i u dvorištu zgrade. Jedan od radnika koji su došli pred sjedište HDZ-a je demonstrativno poderao člansku kartu te stranke.

Dvorište Centrale HDZ-a jutros (FOTO bljesak.info)

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović primit će predstavnike Aluminija, objavio je portal Bljesak.info pozivajući se na svoje izvore. Ali, ne danas, nego u četvrtak u 12 sati.

Evo šta kažu sindikalni čelnici Aluminija zašto su došli pred centralu HDZ-a, gdje su ih dočekala zatvorene vrata… Čuli su da je Čović sinoć izjavio da suosjeća s radnicima…

“Nemogućnost organizacije električne energije Aluminiju predstavlja udar na život kako u cjelokupnoj BiH, tako i u Hercegovini. Smatramo kako je trenutno najvažniji zadatak brinuti o radnicima te što prije doći do kratkoročnog, dugoročnog ali i trajnog rješenja. Sutrašnji sastanak s menadžmentom i s novim Nadzornim odborom će dati realnu sliku stanja i ponuditi opcije za rješenje današnje situacije. Svi oni koji pokušavaju problemima uposlenika Aluminija praviti kratkoročan politički profit stvaraju nemjerljivu štetu upravo samim radnicima kojima sada treba razumijevanje, potpora i prije svega pomoć oko rješavanja osnovih životnih problema, a ne politička prepucavanja zarad jeftinih političkih bodova. U ovom trenutku ključna je smirenost, kako bi izbjegli moguću daljnu štetu, kao i izbjegavanje radnji koje nas sve skupa mogu odmaknuti od postizanja konačnih rješenja. Vjerujemo kako je samo zajedničkim djelovanjem i preuzimanjem odgovornosti moguće doći do prihvatljivog rješenja”, poručili su danas iz HDZ-a.

Aluminij d.d. Mostar s radom je prestao noćas, četiri minute iza ponoći, čime je ostvaren najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici tog poduzeća.

Nagli prestanak rada prouzročit će hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će prouzročiti ogromne štete na pogonu, a eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevat će ogromne troškove.

Podsjećamo, ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.