Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici banjalučke Toplane štrajkom upozorili na neizvjesnu sudbinu

toplana – banja luka – strajk

Radnici banjalučke Toplane okupili su se danas na ulazu u ovo preduzeće kako bi štrajkom upozorili na svoju neizvjesnu sudbinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Obzirom da je grijanje Banjaluke preuzelo novoosnovano preduzeće Eko-toplana smatra se da bi oko 40 radnika ovog preduzeća moglo biti proglašeno tehnološkim viškom.

“Ne postoje osnove za proglašavanje tehnološkog viška radnika kao i za dodjelu otkaza, obzirom da smo kroz medije upoznati da se o tome govorilo”, izjavio je Vukašin Tintor, povjerenik za sindikalna pitanja u banjalučkoj Toplani.

Naglasio je da proizvodna aktivnost preduzeća nije prestala, a radnici za situaciju u kojoj su se našli krive Miću Milovanovića, v.d. direktora ovog preduzeća, jer je “uprava preduzeća bila dužna da obavještava sindikat o perspektivama i djelatnoastima preduzeća”. Prema riječima Tintora, oko 40 od 130 radnika dobilo je ponudu za posao u novoj Eko-toplani.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalnih djelatnosti RS, istakla je da je ova sindikalna organizacija zatražila sastanak sa Igorom Radojičićem, gradonačelnikom Banjaluke, a da će se o novim koracima odlučiti nakon 21. februara, odnosno isteka roka koji je gradonačelniku ostavljen za odgovor.

“Radnici Toplane imaju potpunu podršku granskog sindikata”, rekla je Vrabičić i dodala da ako stručnjaci u Toplani tvdre da ne postoji višak radnika, da bi se uprava preduzeća i Gradska uprava trebala pozabaviti tim mišljenjem.

Gostimir Radić, član izvršnog odbora sindikata, rekao je da na temperaturama ispod tri stepena Celzijusovih Eko-toplana nema kapacitet za grijanje grada, zbog čega se “stara” Toplana svakodnevno uključuje u sistem grijanja grada.

“Mora se prestati sa lažima da Eko toplana može da grije grad. To je nemoguće 49 megavata snage koje su oni instalisali, ne može da se iskoristi više od 30, a potrebno je 150 megavata. Bez pomoći mazuta ne može se grijati grad”, rekao je Radić.

Odlukom Skupštine grada Banjaluka nova “Eko-toplana” od 1. februara je preuzela isporuku toplotne energije u Banjaluci.