Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici BHRT-a nude prijedlog mjera i poručuju: Izaći ćemo na proteste

BiH

bhrt protesti (8)

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u izradio je prijedlog mjera za stabilizaciju finansijskog stanja javnog RTV sistema koji će predočiti novom sazivu Upravnog odbora BHRT-a, a najavljuju i proteste kao pokušaj za iznalaženje rješenja problema.

Na današnjoj pres-konferenciji predstavnici Sindikata precizirali su da bi tim problemima trebalo da se bavi Upravni odbor BHRT-a, ali i istaknuli da su njegovi članovi imenovani nedavno te se nadaju skorom sastanku s njima.

– Jedan od konkretnih razloga zbog kojih ne preciziramo datum protesta jeste upravo to da damo vremena novom sazivu UO da uradi dio posla koji je u njihovom domenu jer su tek preuzeli dužnost – kazala je potpredsjednica Sindikata Svjetlana Topalović.

Ako do protesta dođe tražit će, kaže, podršku svih koji „shvaćaju značaj Javnog RTV servisa na državnom nivou i smatraju da je ova televizija potrebna državi“. Očekuju i podršku medija iz regije, a ne isključuju niti mogućnost „otvorenog programa“ pred zgradom državnog parlamenta.

– BHRT-u jeste potrebna reorganizacija i temeljita sistematizacija, ali je kao preduvjet svega toga potrebno osigurati stabilno financiranje BHRT-a – poručio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital.

Po njegovim riječima brojne su pohvale na rad BHRT-a ali sve je to „tapšanje po ramenu“ bez konkretnih rješenja. Konstatirano je da je uslijed teške finansijske situacije u kojoj se BHRT nalazi ugrožena egzistencija radnika i njihovih obitelji, doprinosi se ne uplaćuju redovno, kao i da su loši uvjeti rada te zastarjela oprema.

Dugovanja radnicima BHRT-a trenutno su oko sedam miliona KM. Prema podacima menadžmenta BHT-a potraživanja od Federalne radio televizije su oko 20 miliona KM od čega 4,3 miliona KM za taksu koju je naplatila od građana a nije uplatila BHRT-u i 15,7 miliona KM za usluge koje radnici BHRT-a vrše za Federalnu radio televiziju. RTRS za neuplaćenu taksu duguje oko 13 miliona KM BHRT- u.