Stanje u firmi sve teže

Radnici Binasa nisu dobili sedam plata, mole da im se ovjere knjižice

binas zurnal (1)
"Binas" from Bugoja: The only factory in FBiH that produces lighters for grenades brought to the brink of collapse

Kako živimo bez plata? Pa, nekako se skrpimo. U mojoj porodici radi i supruga, pa razvučemo platu… Teško je

Situacija u bugojanskoj tvornici oružja „Binas“ sve je gora: radnicima se duguje sedam plata, pet toplih obroka, a doprinosi im nisu uplaćeni posljednjih 10 godina. Iz Sindikata upozoravaju da su već treću sedmicu na „plaćenom odsustvu“ jer nemaju materijal potreban za rad, niti novih ugovora za posao, piše Žurnal.

Bakir Morić, predsjednik Sindikalne podružnice “Binas”, tvrdi da su samo u prošloj godini poslovali 6,2 miliona eura u minusu: „I za to niko nije kriv, niti će iko odgovarati. Firma je, inače, ukupno u minusu i preko 20 miliona“.

 Kako živimo bez plata? Pa, nekako se skrpimo…

Radnici „Binasa“ u ovoj godini su dobili samo dvije plate, posljednju 14. februara za novembar 2021., dok su im plate za august, septembar i oktobar prošle godine ostale neisplaćene.

Bakir Morić, predsjednik Sindikalne podružnice “Binas” Bugojno

Kako živimo bez plata? Pa, nekako se skrpimo. U mojoj porodici radi i supruga, pa razvučemo platu… Teško je. Neki od radnika „Binasa“ putuju i po pet kilometara, ali kako nam duguju sedam plata oni su u situaciji da ne mogu svaki dan doći na posao. Sad je već više od pola onih koji nemaju da plate prevoz ili gorivo. Nekim radnicima su blokirani i njihovi privatni računi“, kaže Morić.

Sindikat najvećeg krivca vidi u predsjedniku Nadzornog odbora Mehridu Omerinoviću, kojem je ovo peti mandat, ali i u aktuelnom v.d. direktoruAbazu Mandžuki i njegovim prethodnicima Enesu Memiću i Sabahudinu Ganiću.

„Dolaskom aktuelnog direktora već smo dva miliona u minusu. Jedini prihod koji je imao jeste onaj od prodaje starih mašina, ali od te prodaje radnici nisu vidjeli ništa“, kažu iz Sindikata.

Behrem Bušatlić, potpredsjednik Sindikata, smatra da je situacija danas mnogo gora nego što je bila prošle godine: „Ovaj direktor je krenuo istim putem kao i njegov prethodnik. Sama činjenica da nemamo sedam plata sve govori. Imamo problema i sa zdravstvenim osiguranjem, mi molimo da nam se ovjere zdravstvene knjižice“.

On je dodao da se osim navedenog u posljednje dvije godine suočavaju i sa odlaskom radnika i inženjera.„U mandatu aktuelnog direktora preko 40 radnika je dalo otkaz, a u vrijeme Memića preko 80 radnika“.

Behrem Bušatlić, potpredsjednik Sindikalne podružnice “Binas”

Naši sagovornici kažu da „Binas“ od augusta 2017. nije potpisao značajniji ugovor. Pozitivno su poslovali, navode, samo u periodu od 2013. do 2017. kada je na čelu firme bio Adem Huskić.

„I tada je bila ista ekipa političara, ali je „Binas“ ipak radio. Huskić je sklapao nove ugovore, radili smo za Tursku, Španiju… On je smijenjen zbog sukoba interesa, jer je njegov sin u blizini otvorio sličnu firmu“, kaže Morić.

Za Ganića, koji je zamijenio Huskića, kažu da je za dvije i po godine obišao oko 15 sajmova u 15 zemalja, ali da nikad ništa nije prodao. Za Memića tvrde da je firmu odveo u najveću dubiozu: “Zamijenio je četiri sekretarice, ali nikad nijedan novi ugovor nije zaključio”. Memić je, podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg štrajka, sam dao ostavku.

Spomenimo i to da je svaki od ovih direktora tu funkciju obavljao kao vršilac dužnosti, dok konkurs za direktora “Binasa” nikada nije bio raspisan.

Mandžuka i Omerinović spominju ugovore i “dobre” cifre

Abaz Mandžuka je za v.d. direktora imenovan u decembru prošle godine i iz Sindikata tvrde da je samo produbio probleme:„On je jedini direktor koji je sa sobom doveo i svog vozača iz Novog Travnika, dao mu ugovor i platu od 1.200 KM“.

Morić tvrdi da su to njihove dvije radničke plate: „On je samo taj ugovor potpisao. Mi nemamo sedam plata, odlaze nam radnici inženjeri, školovani, a on dovodi vozača i daje mu tu platu“.

No, Mandžuka tvrdi da ovo „nije jedini ugovor koji je on potpisao“.

„Imam ja još potpisanih ugovora, ali je to poslovna tajna. Imamo ugovora toliko da možemo raditi naredne dvije godine“, kaže Mandžuka. Na pitanje zbog čega onda ne radi on navodi da „nisu likvidni“: „Ubi nas likvidnost. Nama trebaju inicijalna sredstva da krenemo i da radimo. Ne možemo dobiti kredite jer smo u fazi konsolidacije“. Podsjeća da je za v.d. direktora imenovan u decembru prošle godine, tako da sve i da hoće „ne može izvući neke stvari“, jer kako kaže, „treba biti toliko vješt: „U pet mjeseci im ne bi mogao pomoći ni Emerik Blum“.

Mandžuka spominje i problem sa poremećajem tržišta, te napominje da je u ovom poslu jako dugo, ali da nikada nije imao ponudu od dobavljača da od njega traže sto posto avans, i da ponuda vrijedi samo 24 sata: “Ne možemo nabaviti aluminijum, jer rok nabave je prije bio dva mjeseca, a sada je sedam. I nekada je kilogram aluminijuma koštao sedam maraka, a danas je 15 KM. Sve su to neke od poteškoća“.

Našao je i opravdanje za svog prethodnika Enesa Memića, za kojeg kaže da je ušao u nezgodnu fazu kada je bila pandemija Covida zbog čega je bilo teško poslovati. Ipak, Mandžuka navodi da se sve može riješiti, da se uskoro kreće sa proizvodnjom i da se pronalaze rješenja kako bi radnici dobili plate.

Prva reakcija pedsjednika NO Mehrida Omerinovića na optužbe iz Sindikata da je on jedan od glavnih krivaca za lošu situaciju u „Binasu“ bila je da „on ne zna šta bi rekao na sve to“. Potom je naglasio da „Binas“ ima perspektivu i potpisane ugovore, ali s obzirom da se radi o poslovnoj tajni, nije mogao ništa više o tome govoriti.

„Imamo i to dobre cifre. Bili su ugovori i 1. augusta kada su krenuli štrajkovi, ali nastao je neposluh. Tražili smo da radnici rade i da se svakog petka sastaju nadzorni odbor, uprava i sindikat, ali oni to nisu željeli. Radilo se tada o tri nedostajuće plate i moglo se naći rješenje. Međutim, krenule su smjene ljudi, a svaka smjena traži vrijeme, što je nedavno potvrdio i ministar Džindić“, kazao je Omerinović. I on je spomenuo trenutne probleme sa tržištem i nabavkom specijalnog materijala.

Podsjetimo i na to da su radnici prošle godine, također, tražili i smjenu Omerinovića. Predstavnici Sindikata i danas jedino rješenje vide u njegovoj smjeni, ali i smjeni aktuelnog direktora.

Za Žurnal je rečeno da ima naznaka da se radnici “Binasa” planiraju okupiti ispred kapije 14. aprila, kada će ujedno biti i dva mjeseca od posljednje plate koju su primili. Navodno planiraju da direktoru Mandžuki zabrane ulazak u firmu. Saznajemo i to da je firma “Pretis”,  o čijem smo poslovanju objavili seriju tekstova, od augusta prošle godine značajno smanjila dug od tri miliona KM prema „Binasu“.

Radnici još od prošle godine traže smjenu menadžmenta

Ministar Nermin Džindić nikada nije odgovorio na upit Žurnala, ni na onaj iz januara, ali ni na ovaj od jučer.