Crno more

“Ovo je strašan udarac”: Veliki gubitak za Ruse, ostali su bez glavnog ratnog broda

moskva

Svi ruski mornari evakuirani su s krstarice Moskva, glavnog ratnog broda ruske crnomorske flote, nakon eksplozije streljiva uzrokovane požarom, objavili su ruski prorežimski mediji TASS i RIA

Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice ili pluta napušten ili je na dnu Crnog mora, što je strašan udarac vojsci koja se bori protiv ukrajinskog otpora već 50. dan invazije, piše CNN.

Svi ruski mornari evakuirani su s krstarice Moskva, glavnog ratnog broda ruske crnomorske flote, nakon eksplozije streljiva uzrokovane požarom, objavili su ruski prorežimski mediji TASS i RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane. Rusi tvrde da je brod Moskva teško oštećen u incidentu te da se uzrok požara istražuje. Rusi nisu objavili nikakve brojke žrtava na brodu.

Ali nekoliko sati ranije ukrajinski dužnosnik ustvrdio je da je ruski ratni brod pogođen krstarećim projektilima ispaljenima iz Ukrajine. Zbog velikih oluja nad Crnim morem koje su onemogućile satelitsko snimanje, CNN nije mogao potvrditi da je brod pogođen, kao ni njegovo trenutno stanje, ali analitičari kažu da požar na takvom brodu može dovesti do katastrofalne eksplozije koja ga može potopiti.

Što god je uzrokovalo požar, analitičari kažu da se radi o strašnom udarcu u samo srce ne samo ruske mornarice nego i nacionalnog ponosa. Navode da je to usporedivo s američkim gubitkom oklopnjače tijekom Drugog svjetskog rata ili nosačem zrakoplova u modernom vremenu.

“Samo bi gubitak podmornice naoružane balističkim projektilima ili Kuznjecova, jednog ruskog nosača aviona, nanio veći udarac ruskom moralu i reputaciji mornarice u očima ruske javnosti”, rekao je za CNN Carl Schuster, penzionisani kapetan američke ratne mornarice.

“Ovo je golemi udarac”, rekao je Alessio Patalano, profesor rata i strategije na londonskom King's Collegeu.

“Brodovi provode akcije daleko od očiju javnosti, njihove aktivnosti su rijetko tema novinskih izvještaja. Ali radi se o plutajućim komadima nacionalnog teritorija i zato, kad izgubite jedan od njih, a naročito glavni brod flote, politička i simbolička poruka, uz sam vojni gubitak, ističe se upravo zbog toga”, dodao je.

Šta sve znamo o Moskvi?

Krstarica Moskva konstruirana je u ranim 1980-ima u tadašnjem SSSR-u. Radilo se o glavnom brodu sovjetskog projekta izgradnje brodova klase Atlant. Brod je prvotno nazvan Slava, ali je kasnije preimenovan u Moskva, po glavnom gradu Rusije.

Glavno oružje Moskve su protivbrodski projektili tipa P-1000 Vulkan.

Krstarica koja je postala glavni brod ruske Crnomorske flote 2000. godine, odigrala je ključnu ulogu u ruskoj vojnoj operaciji u Siriji, koja je počela 2015. godine.