Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pentagon potvrdio

U Crvenom moru napadnut američki ratni brod!

USS CARNEY
FOTO: PO2 Aaron Lau/US Navy/SWNS

Američki dužnosnici nisu identificirali odakle je došla vojna vatra, iako su dodali da je Carney u nedjelju oborio najmanje jednu bespilotnu letjelicu

Američki ratni brod i nekoliko komercijalnih brodova napadnuti su prama navodima Pentagona u Crvenom moru, što je zastrašujući razvoj događaja koji je pojačao pomorske napetosti na Bliskom istoku tokom rata Izraela i Hamasa.

Američki brod USS Carney — koji je prethodno oborio projektile i bespilotne letjelice usmjerene na njega dok je pratio komercijalni brod kroz ratom razorenu regiju — bio je gađan zajedno s najmanje dva druga komercijalna broda oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu, u napadu koji je trajao oko pet sati, rekli su Pentagon i neimenovani američki dužnosnik, prenosi The Associated Press.

Nije odmah bilo jasno je li američki ratni brod pogođen.

Američki dužnosnici nisu identificirali odakle je došla vojna vatra, iako su dodali da je Carney u nedjelju oborio najmanje jednu bespilotnu letjelicu.

Jemenski pobunjenici Houthi – koji su objavili da će napasti brodove u Crvenom moru zbog izraelskog kopnenog upada u Gazu – kasnije su priznali da su u nedjelju gađali dva izraelska komercijalna broda, ali nisu spomenuli brod američke mornarice.

“Svjesni smo izvještaja o napadima na USS Carney i komercijalna plovila u Crvenom moru i pružit ćemo informacije čim postanu dostupne”, rečeno je iz Pentagona.

Napad se dogodio nedugo nakon što su Britanci prijavili da je nepoznati dron napao njihovo plovilo, također u Crvenom moru.

Veruje se da je taj dron poletio iz Jemena.

Portparol jemenske vojne grupe Huti ranije je rekao da će uskoro biti objavljena “važna” izjava.

Podsjetimo, britanski teretni brod je, prema izveštajima, pogođen projektilom dok je plovio kroz Crveno more, saopštila je danas pomorska bezbjednosna kompanija Ambrej.

“Britanski teretni brod pod zastavom Bahama je, prema izvještajima, pogođen raketom dok je prolazio kroz Crveno more, na oko 34,5 kilometara sjeverozapadno od Moče, u Jemenu”, navela je kompanija Ambrej, prenosi Euronews.