Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Poginuo mornar

U Crvenom moru potonuo teretni brod koji su ranije napali Huti

Foto: X/ Ilustracija

Huti su od novembra prošle godine izvršili više od 50 napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, u kojima su ubijena četiri mornara

Teretni brod koji je plovio pod zastavom Liberije i bio u grčkom vlasništvu potonuo je u Crvenom moru nekoliko dana nakon napada jemenskih pobunjenika Huta kada je poginuo jedan mornar na brodu, saopštila je 19. juna Agencija za upravljanje trgovačkim pomorskim operacijama Velike Britanije (UKMTO).

UKMTO navodi da su pronađeni dijelovi potonulog broda kao i izlivena nafta na posljednjoj lokaciji na kojoj je bio prijavljen brod “Tutor”, piše AP.

Huti su napali taj brod prije otprilike sedmicu dana pomorskim dronovima u Crvenom moru, a napade su započeli u novembru prošle godine zbog rata između Izraela i Hamasa – palestinske grupe koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom – u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da je u napadu ubijen član posade s Filipina.

Vojska Sjedinjenih Država saopštila je u utorak da je uništila osam dronova koje su lansirali Huti u Jemenu i jedan iznad Adenskog zaljeva u posljednja 24 sata, prenio je Reuters.

Huti su od novembra prošle godine izvršili više od 50 napada na brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, u kojima su ubijena četiri mornara.

Zaplijenili su jedan brod i potopili dva od novembra, prema podacima Američke pomorske administracije.

U međuvremenu, vazdušna kampanja predvođena Sjedinjenim Državama protiv jemenskih pobunjenika počela je u januaru ove godine.