Radnici blokirali saobraćaj na cesti Jajce – Donji Vakuf (FOTO)

BiH

aa_picture_20151021_6581252_web

Radnici australske kompanije “Steelmin BiH” danas su na sat vremena blokirali prometnicu Jajce – Donji Vakuf kako bi ukazali na probleme gubitka radnih mjesta, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije devet godina australski investitor kupio je nekadašnju Elektrobosnu N i u nju uložio više od 30 miliona KM. Međutim, Općinski sud Jajce 2007. godine prodaje zemljište na kojem se nalazi privatizirana tvornica tako da radnici ne mogu uopće doći do svojih radnih mjesta.

aa_picture_20151021_6581253_web

Strojevi i zgrade su u vlasništvu jednog investitora, a zemlja u vlasništvu drugih.

“Ni u kom slučaju nismo pokušali utjecati na rad suda. Tražili smo da sud samo donese konačno rješenje hoćemo li firmu zatvoriti ili ćemo ponovno ovih stotinu ljudi vratiti u radne uniforme. Nismo dobili odgovor ni od Općinskog suda u Jajcu ni od Kantonalnog suda u Novom Travniku. Mi idemo na blokadu saobraćajnice. Znamo da to nije nimalo popularno, ali nas je Općinski sud u Jajcu doveo u tu poziciju. Mi smo prvi u ovom gradu koji neće više da šute”, izjavio je predstavnik radnika Jasmin Delić.

Predsjednik Privredne komore Srednjebosanskog kantona (SBK) dr. sc. Asim Gradinčić je izjavio da bi Jajce dobilo najmanje 1.000 radnih mjesta ukoliko bi spor između kompanije “Steelmin BiH” i vlasnika zemljišta riješio.

aa_picture_20151021_6581254_web

“Dakle, aktivirali bi se rudnici ferosilicija, ugljena, a posao bi dobili i radnici iz djelatnosti koje prate proizvodnju ferosilicija koji se izvozi”, rekao je Gradinčić.

Radnik Zahid Mekan također je na blokadi prometnice.

“Mladost sam svoju ostavio u ovoj tvornici. Radio sam u njoj i prije privatizacije. Nisam dobio ni zaostale plaće, kamate, nije mi uvezan staž. Sada ne mogu doći ni u tvornicu jer prelazim preko tuđe zemlje. Zima ide, treba osigurati ogrijev, zimnicu. Od čega?”, pita se Zahid.

Franjo Štrkalj dodaje kako su u Elektrobosni, kako se kompanija nekada zvala, radili njegov djed, otac i on.

aa_picture_20151021_6581255_web

“Tuga je da mi moramo svaki mjesec plaćati tim navodnim vlasnicima zemljišta 26 tisuća KM jer prelazimo preko njihove zemlje do radnih mjesta. To ima samo u Bosni i Hercegovini i nigdje više na svijetu”, rekao je Štrkalj.

Ako sud u Jajcu ili kantonalni sud u Novom Travniku u narednih sedam dana ne donesu nikakvu presudu radnici će ponovno blokirati prometnicu, ali na cijeli dan, rekao je Delić.