Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH i Turska zaslužuju puno bolje ekonomske odnose

aa_picture_20151021_6581140_web

Bosna i Hercegovina i Turska su dvije prijateljske zemlje sa jakim historijskim vezama, ali ekonomski odnosi dvije zemlje nisu na zavidnom nivou, poruka je sa današnjeg simpozijuma organizovanom u Sarajevu, o temi Unaprijeđenje ekonomskih odnosa između Turske i Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator ovog simpozijuma je turska Fondacija za ekonomska istraživanja.

Predsjednik Fondacije za ekonomska istraživanja Ahmet İncekara, kao domaćin skupa, u svom izlaganju istakao je kako je Fondacija i ranije organizovala brojne naučne skupove o toj temi, a cilj Fondacije je razviti ekonomske odnose između Turske i zemalja Balkana, ali i sa drugim zemljama svijeta.

aa_picture_20151021_6581155_web

Incekara je dodao kako Fondacija, koja je osnovana 1962. godine, kroz razvijanje ekonomskih odnosa i aktivnosti u brojnim zemljama nastoji širiti mir i prosperitet. Naglasio je da Fondacija naredne godine planira organizirati naučne skupove u Srbiji i Turskoj koji će se odnositi samo na tržište kapitala.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić kazao je kako se tokom posljednjih nekoliko dana nastojalo približiti privrednike BiH, Srbije i Turske kako bi povećali vanjskotrgovinsku razmjenu, investicije i kako bi govorili o potencijalima ovih zemalja.

“Na takvim skupovima možemo čuti i pohvale i kritike. Pričamo o tome da su naše zemlje prijateljske, imamo historijske veze, ali da eventualno poslovanje nije na tom nivou. Ovo je jedan dobar način da se definira sta su to eventualni problemi, ima li ih i kako eliminirati te probleme”, kazao je Egrlić.

Ekonomske odnose BiH i Turske dignuti na nivo koji zaslužuju

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amir Zukić smatra kako su odnosi Turske i BiH, pa i čitavog Balkana, stalno pominjani u konekstu kulturno-historijskih činjenica i povezanosti, a s druge strane kad se uporede ekonomski pokazatelji, oni nisu baš u srazmjeri s tim.

“Vrlo često se ta kulturno-historijska činjenica politizirala i zloupotrebljavala, a mislim da je upravao najbolji lijek da se to ne dešava i dovodi do besmisla je činjienica da se ekonomski odnosi dignu na nivo koji zaslažuje ovakav odnos jedne male bh. ekonomije i jedne velike brzorastuće turske ekonomije”, poručio je Zukić.

Kao uvodničar se obratio i ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje bh. entiteta Republika Srpska Zlatak Klokić, koji je kazao kako smatra da treba puno raditi na unaprijeđenju ekonomskih odnosa BiH i Turske, jer su oni, kako je rekao, trenutno na skromnom nivou.

Klokić je istakao kako su ovakvi skupovi bitni jer regionalna saradnja predstavlja jedan od faktora stabilizacije i sredstava jačanja evropskih integracijskih procesa, a u tom kontekstu saradnja sa Turskom ima poseban značaj za region.

aa_picture_20151021_6581162_web

Zamjenik turskog ministra ekonomije Ibrahim Senel istakao je kako je razvijanje trgovinskih i ekonomskih odnosa između BiH i Turske i njihovo dovođenje na nivo strateškog značaja želja obje zemlje.

“Ako pogledamo trenutno stanje trgovinskih i ekonomskih odnosa BiH i Turske oni nisu za podcijeniti, ali je isto tako jasno da nisu dovoljno dobri. Naše odnose moramo izgraditi sa jednom dugoročnom perspektivom u kojoj će se svi sektori međusobno dopunjavati”, rekao je Senel, te dodao kako će ovakvi kavlitetni odnosi biti ključ za uspostavljanje stabilne i jake regionalne ekonomije.

“‘Neograničeno prijateljstvo, neograinčena trgovina naša je parola za Balkan”, kazao je Senel.

Fondacija za ekonomska istraživanja, prvi simpozijum pod nazivom “Unaprijeđenje ekonomskih odnosa između Turske i Albanije, organizovala je 4. novembra 2013. godine u Tirani. Također organizovani su i Crnoj Gori, na Kosovu, i u Srbiji, ali i drugim zemljama Evrope i svijeta.