BiH

Očekuje se posjeta ministra

Radnici bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu prijete štrajkom

24/12/2018
Arhiva

Radnici su održali sastanak u bolnici, jer, kako se dodaje u saopćenju, rukovodstvo te ustanove nije dostavilo hronološki plan isplate naknada

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić uskoro će posjetiti bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu, čiji štrajkački odbor očekuje isplatu obaveza prema radnicima, čime bi bio izbjegnut štrajk u toj zdravstvenoj ustanovi.

Iz entitetskog resornog ministarstva podsjećaju da su radnicima isplaćene dvije plaće, kako je dogovoreno.

– Ministar Šeranić uskoro će posjetiti tu zdravstvenu ustanovu kako bi s predstavnicima sindikata sagledao trenutno stanje i razgovarao s ciljem pronalaženja zajedničkih rješenja za nesmetano funkcionisanje bolnice u narednom periodu, u najboljem interesu zdravstvenih radnika i pacijenata – saopćeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Radnici su održali sastanak u bolnici, jer, kako se dodaje u saopćenju, rukovodstvo te ustanove nije dostavilo hronološki plan isplate naknada (za rođenje djeteta, smrt člana porodice itd.), a na osnovu prethodno sklopljenog sporazuma o mirnom rješavanju spora, od 3. decembra ove godine.

Predsjednica Štrajkačkog odbora bolnice u Istočnom Sarajevu Tatjana Jovičić ranije je podsjetila da su se osnivač i poslodavac obavezali da do danas isplate 300.000 KM za naknade radnicima koje se ne odnose na plaće i doprinose.

– Ako toga ne bude do kraja godine, ne odustajemo od štrajka – rekla je Jovičić novinarima.

Kaže da doprinosi zaposlenima u bolnici “Srbija” nisu isplaćeni više od osam godina.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.