Kašnjenje plata

Radnici Doma zdravlja Konjic stupili u generalni štrajk: “Nećemo izlaziti na ulice”

dom zdravlja konjic strajk

U štrajku je 119 zaposlenih, a njihov osnovni zahtjev je da se njihove plaće s pripadajućim naknadama počnu redovito uplaćivati

Radnici Doma zdravlja Konjic u ponedjeljak su stupili u generalni štrajk zbog stalnog kašnjenja plaća, toplih obroka i doprinosa od dva mjeseca.

– Jutros u osam sati krenuo je štrajk Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic, sindikata koji je do sada okupljao sve zaposlene osim liječnika. Jutros je i 16 liječnika istupilo iz njihovog sindikata i pristupilo našem sindikatu, tako da mogu u punom kapacitetu participirati u štrajkačkim aktivnostima – izjavio je za Fenu predsjednik Nezavisnog sindikata radnika zdravstva Doma zdravlja Konjic Amer Kerić.

Po njegovim riječima, u štrajku je 119 zaposlenih, a njihov osnovni zahtjev je da se njihove plaće s pripadajućim naknadama počnu redovito uplaćivati.

– Godinama nam se plaća uplaćuje u kašnjenju od dva mjeseca, posljednja što nam je uplaćena je plaća za august 2022. godine. Kao sindikat smo uvjereni da se boljim rukovođenjem to stanje itekako može popraviti – ustvrdio je Kerić.

Dodao je kako godinama rukovodstvo Doma zdravlja Konjic, kada se govori o finansiranju te zdravstvene ustanove, spominje samo sredstava koja dobiva iz tranše Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), a prešućuje druge izvore finansiranja.

– Sredstva za Dom zdravlja uplaćivala je i Vlada HNK-a, a od strane Uprave smo imali i negiranje o bilo kakvoj pomoći Grada Konjic. Međutim, u razgovoru s gradonačelnikom Osmanom Ćatićem saznali smo da to nije istina. Grad je itekako pomagao Domu zdravlja – naglasio je predsjednik Sindikata.

Poručio je kako želi da se razjasni situacija gdje je novac poreznih obveznika koji se uplaćuje.

– Iznenađuje da cijelo vrijeme najave štrajka nije održan nijedan sastanak Upravnog odbora te se još nisu oglasili iako su svi dobili materijale – rekao je Kerić.

On je poručio kako Sindikat zahtijeva garancije da se u budućnosti neće ponavljati ovakva kašnjenja plaća te od menadžmenta traži da pripremi sanacijski program.

– Pokraj radnika najviše su ugroženi krajnji korisnici zdravstvene zaštite tj. pacijenti. Oni su, zajedno s nama, najveći gubitnici u ovakvom sustavu. Ovim aktivnostima ne izostavljamo ni njihova prava. Nećemo se zadovoljiti samo našim plaćama, tek kada vidimo da se radi kvalitetan sanacijski plan, da naši pacijenti imaju osnovnu lepezu lijekova bez da je kupuju, tek ćemo onda završiti sa štrajkom – naglasio je Kerić.

Poručio je kako štrajkači neće izlaziti i blokirati ulice.

– Mi nećemo izlaziti na ulicu, to je sasvim sigurno. Imamo mi mnogo prećih mjesta od ulice da izrazimo nezadovoljstvo. Odakle nam pravo da svojom blokadom puta Mostar – Sarajevo dovodimo u pitanje nečije zdravlje ili odlazak na posao. Ni u kojem slučaju naš štrajk nije okrenut protiv naroda. Naši pacijenti će morati možda malo sačekati na tzv. „hladne usluge“, ali smo poduzeli sve aktivnosti da se ne ugrozi zdravlje ljudi. To bi bilo van pameti da uradimo – zaključio je Kerić.