Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Energoinvesta nezadovoljni zbog nedobivanja bankovne garancije

BiH

energoinvest

Radnici „Energoinvesta“ d.d. Sarajevo su se danas popodne, nakon mirnog okupljanja ispred Razvojne banke FBiH, okupili u zgradi „Energoinvesta“, nezadovoljni zbog odluke Razvojne banke da toj kompaniji ne odobri bankovnu garanciju za dobijeni posao u Tanzaniji čija je vrijednost 53 miliona dolara.

Predsjednik Sindikata „Energoinvesta“ Almir Salihović je, obraćajaći se okupljenim radnicima, kazao da je, kada su došli pred Razvojnu banku, došla informacija da im je odobrena garancija.

– Mi smo apelirali da se „Energoinvestu“ omogući dalje normalno poslovanje kroz praćenje poslova „Energoinvesta“ gdje nam je trebalo osiguranje garancije za ugovor u vrijednosti 53 miliona dolara. Dolaskom pred Razvojnu banku, službena osoba Razvojne banke javlja u „Energoinvest“ da je odobrena garancija, da će potrajati malo vremena dok se ne izradi dokument – pojasnio je Salihović.

Kaže da su se radnici obradovali, jer znaju šta im to znači. Međutim, poučeni prethodnim iskustvom, jer su i ranije dobivali takve informacije da im je osigurana bankovna garancija, tražili su da se primi delegacija kod direktora Razvojne banke FBiH Salke Selmana.

– Dobili smo informaciju da je direktor dao upute da ne smije niko primiti nikakvu delegaciju bez njega, a da je on odsutan iz zgrade Razvojne banke – kazao je Salihović, te dodao kako se javila sumnja, „jer ako je sve čisto, zbog čega takav nastup prema radnicima“.

Po njegovim riječima, čekali su dva sata u toku kojih su dobivali razne informacije, kao što je to bilo i prethodnih dana.

– Dobilo smo također informaciju da direktor Razvojne banke nije uopšte napustio zgradu – naveo je Salihović.

Napomenuo je da su pitali, tehnički, koliko je potrebno da se izradi taj dokument, dodajući da ne treba više od 10 minuta.

– Ovdje imamo jednog čovjeka naspram sistema, a opet ne umanjujući odgovornost tog sistema, jer je taj sistem postavio tog čovjeka – ustvrdio je Salihović.

Istaknuo je da su zahtjevi radnika „Energoinvesta“ nedvosmisleni, jasni, konkretni i usmjereni.

– Očekujemo hitnu reakciju nadležnih na svim nivoima. Pozivamo ih da se konačno uključe u rješavanje problematike „Energoinvesta“ – poručio je Salihović, istaknuvši da ovo nije kraj, nego početak.

Predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez je ponovio da je jedan od zahtjeva hitna realizacija osiguranja garancije radi otpočinjanja novog dobijenog ugovora u vrijednosti od 53 miliona dolara u Tanzaniji.

Najavio je da će radnici večeras provesti noć u zgradi „Energoinvesta“, te da će svi biti tu dok se ne riješe njihovi zahtjevi.

– U ovoj zgradi vam obećavam, sutra ako ne bude premijera, ministra Nermina Džindića, bilo koga iz Razvojne banke, bilo koga ko može donijeti i promijeniti ove odluke koje je stopirao Salko Selman, haos ćemo napraviti. Posljedni naš zahtjev je, radi svih opstrukcija naših poslovnih zahtjeva, hitna i bezuvjetna smjena Salke Selmana – kazao je Melez.