Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen budžet Grada Sarajeva za 2018. godinu

BiH

gradsko vijece sarajevo123

Gradsko vijeće, na svojoj 10. sjednici kojom je predsjedavao Igor Gavrić, usvojilo je politiku Grada Sarajeva za mandatni period, te Program rada i budžet Grada Sarajeva za 2018. godinu

Sa današnje sjednice, gradski vijećnici su uputili Inicijativu nadležnim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini za pristupanje izradi i donošenju zakona o glavnom gradu Bosne i Hercegovine i zakona o glavnom gradu Federacije Bosne i Hercegovine.

Donošenjem zakona o glavnom gradu na nivou BiH, odnosno u FBiH, uvažio bi se poseban značaj koji glavni grad ima u državi, ali bi se konačnom definicijom teritorije glavnog grada olakšalo vršenje poslova lokalne samouprave u jedinstvenoj urbanoj cjelini koju čini Sarajevo, saopćeno je iz Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

U nastvaku rada, Gradsko vijeće je usvojilo Odluke o obrazovanju Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2018. godini.

Predsjedavajući Odbora je Velija Katica, zamjenica predsjedavajućeg Tea Dreković, a članovi su Srđan Srdić, Mira Jurić, Vibor Handžić, Miroslav Živanović, Dado Stojnić, Dženana Zlatar, Hadžan Konjo, Novka Agić, Benjamin Isović, Igor Baroš i Nedim Biber, čime otpočinju pripreme za izbor kandidata za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2018. godini.

Na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake usvojena je politika Grada Sarajeva za mandatni period 2016.-2020. u kojoj su navedeni ključni izazovi temeljne politike u skladu s nadležnostima ove jedinice lokalne samouprave.

Gradski vijećnici su usvojili budžet Grada Sarajeva za 2018. godinu u iznosu od 19.057.305,56 KM, kako je predložen i dopunjen rješenjima iz prihvaćenih, odnosno usvojenih amandmana. Usvojena je i Odluka o izvršavanju budžeta Grada Sarajeva za 2018. odinu.

Gradsko vijeće je, usvajanjem odluke, dalo saglasnost na Ugovor o davanju na upravljanje, korištenje i održavanje objekta olimpijskog bazena Otoka, koji zaključuju Grad Sarajevo i Javno preduzeće “Olimpijski bazen Otoka” d.o.o. Sarajevo, a što je vezano za provođenje Zakona o stvarnim pravima.

Dalje je usvojena Odluka o davanju saglasnosti gradonačelniku i Pravobranilaštvu Grada Sarajevo za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na nekretninama potrebnim za vanjsko uređenje obuhvata objekta Polazne stanice Trebevićke žičare, kako je predložena, te izmijenjena tokom diskusije, čime će se stvoriti uvjeti za pristupačno i reprezentativno okruženje polazne stanice Trebevićke žičare.

U nastavku zasjedanja, usvojen je Izvještaj o stanju u državnoj službi u Gradu Sarajevu.

Gradski vijećnici su razmotrili nacrt programa međunarodne saradnje Grada Sarajeva za 2018. godinu, te ga, svojim zaključkom, uputili u javnu raspravu u trajanju do 30 dana.

Na sjednici je usvojena Odluka o odobravanju sredstava tekuće rezerve za nabavku policijskog terenskog vozila. Na ovaj način će Grad Sarajevo, izdvajanjem sredstava, učestvovati u nabavci jednog terenskog policijskog vozila koje će služiti za operativne potrebe Policijske stanice Stari Grad, navodi se u saopćenju.