Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Serija hapšenja u ZDK: Slobode lišeno 18 osoba (VIDEO)

mreza_mup_zdk

U nastavku operativne akcije “Mreža I” policijski timovi MUP-a ZDK lišili su slobode 18 osoba tokom obavljanja pretresa i izvršnih radnji na 26 lokacija, od kojih su dvadeset tri na području Grada Zenica, dvije lokacije u Maglaju i jedna u Zavidovićima.

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu preduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje su djelovale organizirano i koje se sumnjiče za vršenje krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga i nedozvoljenog posjedovanja oružja i municije.

Ove aktivnosti predstavljaju nastavak ranijih policijskih akcija u okviru kojih je izvršeno na desetine pretresa, veći broj osumnjičenih osoba je lišen slobode, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela.

Tokom provođenja operativne akcije “Mreža I” kompletirani su i dostavljeni Tužilaštvu izvještaji protiv petnaest osoba kojim je zadokumentirano osamdeset osam (88) krivičnopravnih radnji, a u vezi neovlaštenom proizvodnjom i stavljanjem u promet opojnih droga.

Postoje osnovi sumnje da su osobe, koje su meta akcije, u proteklom periodu vršila krivična djela u vezi neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, na način da su planski i organizirano djelovale na području Grada Zenica i šire, te na osnovu prethodnih dogovora nabavljale opojnu drogu, vagale, pakivale i pripremale je za uličnu prodaju, razradile međusobnu komunikaciju, posredovale u prodajama, prenosile i skrivale opojnu drogu na njima poznatim lokacijama, te na taj način, s namjerom sticanja protivpravne imovinske koristi, neovlašteno stavljale u promet opojne droge.

U današnjoj akciji slobode je lišeno 16 osoba iz Zenice i po jedna osoba iz Maglaja i Zavidovića, koji će uz izvještaje o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, biti predate na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

U današnjoj akciji lišeni su slobode:

Č.M., rođen 1985. godine, iz Zenice,
U.S., rođen 1976. godine, iz Zenice,
A.S., rođen 1978. godine, iz Zenice,
T.A., rođen 1973. godine, iz Zenice,
S.K., rođen 1984. godine, iz Zenice,
B.K., rođen 1976. godine, iz Zenice,
Č.E., rođen 1974. godine, iz Zenice,
K.R., rođen 1974. godine, iz Zenice,
O.I., rođen 1998. godine, iz Zenice,
S.S., rođen 1991. godine, iz Zenice,
Dž.B., rođen 1965. godine, iz Maglaja,
P.G., rođen 1984. godine, iz Zenice,
O.M., rođen 1991. godine, iz Zenice,
S.A, rođen 1981. godine, iz Zenice,
K.N., rođen 1960. godine, iz Zenice,
B.M., rođen 1977. godine, iz Zenice,
Š.A., rođen 1985. godine, iz Zavidovića i
Č.V., rođena 1974. godine, iz Zenice.

Aktivnosti u okviru akcije “Mreža I” se poduzimaju pod nadzorom i u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, a ostvarena je i dobra saradnja s drugim policijskim agencijama u BiH, kao i dobra saradnja s policijom Austrije i SR Njemačke, u smislu razmjene operativnih i obavještajnih podataka.