Radnici “Feroelektra” konačno ušli u prostorije svoje firme (FOTO)

BiH

feroelektro (5)
Foto: I. Kralj

Radnici “Feroelektra” danas su konačno ušli u prostorije svoje firme. Njihova agonija okončana je nakon što je Ministarstvo trgovine Federacije Bosne i Hercegovine uspjelo uvesti novog vršioca dužnosti direktora Senada Smajića u posjed pečata i ključeva firme.

Današnjem svečanom trenutku za radnike firme” Feroelektro” prisustvovali su federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i direktor preduzeća Senad Smajić.

feroelektro (2)

– Trud radnika i direktora se konačno isplatio i danas su ušli u svoje prostorije gdje im je i mjesto, a olakšavajuća je činjenica u cijelom procesu da je vlasnik firme Vlada FBiH. Prvo ćemo izvršiti reviziju stanja i svih aspekata, što se prvenstveno odnosi na finansijski bilans i unutrašnju reorganizaciju. Potrebno je realizirati sinhronizirajući rad i posao obavljati u skladu s trenutnim kapacitetima – istakao je Vujanović.

feroelektro (3)

Pojasnio je da, nakon presude Kantonalnog suda o raskidu kupoprodajnog ugovora i niza opstrukcija Stanić Investa, kao bivšeg kupca, da, kao većinski vlasnik “Feroelektra” uđe u posjed svojih nekretnina, ove godine je na skupštini dioničara došlo do smjene Nadzornog odbora s Goranom Stanićem na čelu, a Vlada FBiH je imenovala novi saziv Nadzornog odbora.

feroelektro (4)

Smajić je ranije izjavio kako se nada da će se u cijeli slučaj uključiti nadležna tužilaštva i sankcionirati kriminal u režiji Stanića koji su oštetili i budžet FBiH.

Rekao je i to da je Goran Stanić više od 18 mjeseci vršio opstrukcije da bi se izbjeglo prebacivanje vlasništva na Vladu FBiH i za to vrijeme od izdavanja “Feroelektrovih” prostora inkasirao gotovo dva miliona KM.