Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici “Krivaje” ponovo protestovali, očekuju ispunjenje zahtjeva

krivaja radnici protest

Nekoliko stotina radnika kompanije „Krivaja“ zajedno sa građanima Zavidovića, penzionerima, demobilisanim borcima i drugim skupinama jutros su održali još jedan protest ispred kapije ove kompanije.

Radnici su protestovali su ispred kapije ovog preduzeća nekoliko dana uzastopno, a obraćali su se i općinskim i federalnim vlastima, koje su im obećale pomoć u rješavanju njihovog problema. Nakon jutrošnjeg protesta, radnici su otišli do zgrade općine kako bi svoju poruku prenijeli i općinskim vlastima.

Muhamed Mahovac, uposlenik kompanije „Krivaja“ Zavidovići, za Anadolu Agency (AA) rekao je kako je cilj jutrošnjeg okupljanja bio poruka vlastima da riješe problem radnika ove firme.

„Cilj okupljanja je bio da se poruči vladi i vlastima da pogledaju ove radnike, da vide koliko pate i ako može vlada da pomogne ovoj sirotinji, ovim napaćenim radnicima. Nadamo se da vlada neće dići ruke od ovih 800 ljudi“, izjavio je Mahovac.

Objasnio je da su radnici sa vlasnicima firme imali sastanak 16. oktobra 2015. godine gdje je predloženo da svi radnici u kompaniji imaju istu visinu plate kako bi fabrika „stala na noge“. Sa vlasnicima nisu imali priliku više razgovarati, ali sa generalnim direktorom su imali sastanke na kojima je govoreno da radnici ne ispunjavaju svoje zadatke, objašnjava Mahovac, dodajući kako se tu nije navodilo da radnici nemaju osnovna sredstva za rad poput građe, brusnih sredstava, laka i kartona za pakovanje.

„U vladi smo imali nekoliko sastanaka gdje nam je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao da neće odstupiti od ovih 800 radnika računajući da svaki zaposlenik ima 4 člana porodice, što je na kraju 3.200 ljudi koje treba nahraniti. Obraćali smo se i načelniku općine, koji nas je tri puta primio i obećao pomoć“, rekao je Mahovac.

Radnici kompanije „Krivaja“ ponovo će se okupiti na protestima u petak, a ostalim danima dežuraju do 15 sati. Cilj dežurstva je da se sačuva imovina kompanije kako se ista ne bi prodala ili iznijela iz kompanije. Glavni zahtjev radnika je raskid ugovora sa sadašnjim vlasnicima.

„Prvi zahtijev koji tražimo da se ispuni je isplata plate za novembar 2015. godine. U decembru smo radili 6 dana, gdje sam molio radnike da idemo u proizvodnju. U jednom trenutku je napravljen i spisak 622 zaposlenika koji ne žele da rade pod ovim uslovima za sadašnje vlasnike. Nemamo redovnu isplatu plata, ovjeru zdravstvenih knjižica, iako tvrde da to ispunjavaju“, dodao je Mahovac.

Na kapiji ove kompanije postavljena je ograda kako bi se radnicima onemogućio ulazak u kompaniju.

U kompaniji „Krivaja“ trenutno je uposleno oko 800 radnika koji su jutros izašli na proteste zajedno sa onima koji su svoju penziju zaradili u ovoj kompaniji te onima koji još uvijek čekaju penziju. Njima su se priključili i građani Zavidovića te demobilisani borci u znak podrške.