Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarski novinari upozorili na “zavjet šutnje” prema medijima

mostarski novinari

Mostarski novinari pozvali su političke aktere uključene u pregovore o novom statutu Grada Mostara na veću otvorenost i transparentnost prema medijima i javnosti.

Na okruglom stolu održanom u ponedjeljak u Klubu novinara Mostar istaknuto je kako politička kriza u gradu na Neretvi traje već nekoliko godina, a isto tako na snazi je svojevrsni “zavjet šutnje” prema medijima i cjelokupnoj javnosti.

– Ova vrlo ozbiljna politička kriza u Mostaru traje više od tri godine i po tom pitanju vlada ozbiljan deficit informacija, i to ne samo od političkih stranaka i izabranih dužnosnika, već i od predstavnika međunarodne zajednice, konkretno Ureda visokog predstavnika, koji je možda i najodgovorniji za stanje u kojem se nalazimo – kazao je predsjednik Kluba novinara Mostar Faruk Kajtaz.

Podsjetio je kako je Mostar jedina lokalna zajednica koja nema funkcionalnu zakonodavnu vlast (prijašnjem sazivu Gradskog vijeća Mostara istekao je mandat, a novi lokalni izbori nisu održani zbog nemogućnosti postizanja dogovora o provedbi odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborna pravila za Grad Mostar), o čemu se jako malo govori u medijima.

Kada su u pitanju razgovori o izmjenama Statuta Grada Mostara, informacije se dobivaju na kapaljku, pa su novinari prisiljeni tražiti informacije u neformalnim krugovima te iz toga izvlačiti osobne zaključke, što može biti jako nezahvalno s obzirom da se, zapravo, ne zna što je na stolu i o čemu se konkretno razgovara, istaknuto je na okruglom stolu.

Nedostatak informacija ne odnosi se samo na političke pregovore o izmjenama Statuta, već i na sve ostale životne teme u gradu na Neretvi pa je tako praktično nemoguće doći do službenih informacija o infrastrukturnim radovima zbog kojih u dijelovima Mostara posljednjih nekoliko mjeseci vlada prometni kolaps, upozorili su novinari.

Ono što dodatno zabrinjava je šutnja javnosti, ali i nevladinih organizacija čije su aktivnosti, uz par iznimki, zamrle u Mostaru, smatraju medijski djelatnici okupljeni u Klubu novinara Mostar.