Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Radnici Krivaje prijete samospaljivanjem

06/05/2016

Predstavnici sindikata radnika kompanije “Krivaja Mobel” iz Zavidovića jutros su počeli pregovore s predstavnicima Vlade Federacije BiH u vezi s rješavanjem njihovih zahtjeva. U vrijeme sastanaka u Sarajevu radnici Krivaje, njih blizu 100, u Zavidovićima su održali zbor na kome su poručila da će u slučaju nepostizanja dogovora za Vladom stupiti u štrajk glađu, javlja Anadolu Agency.

Agonija radnika “Krivaje Mobel” traje od 25. decembra 2015. godine a riješenje njihovih problema još uvijek se ne nazire.

Od Vlade traže da se raspiše tender za prodaju imovine preduzeća kao i da se izvrši popis kompletne imovine. Njihov osnovni cilj je vraćanje na radna mjesta.

Mirsad Hodžić u Krivaji radi 32 godine. Kaže kako radnici žive na rubu egzistencije.

“Jučer poslije 12 sati oglasio se stečajni upravnik s kojim smo održali sastanak i razgovarali o daljem procesu. Naši predstavnici danas su otišli na sastanak sa predstavnicima federalne Vlade i još jednom pokušat ćemo na miran način riješiti svoju agoniju. Sada čekamo povratnu informaciju, a ukoliko ne dođe do pomaka od 12 sati stupit ćemo u štrajk glađu. Znamo da to nije dobro, ali drugih opcija nemamo”, kazao je Hodžić.

Još je dodao kako uposlenici “Krivaje Mobel” žive na rubu egzistencije i da mnogi ispred trgovina čekaju na milost građana.

Radnicima je nakon tri mjeseca rada ukinuto zdravstveno osiguranje, a posljednu plaću dobili su u decembru 2015. godine.

Ukoliko se Vlada Federacije BiH ogluši na radničke zahtjeve ovi obespravljeni ljudi najavili su i represivnije mjere, a jedna od njih je i da će se zapaliti benzinom, jer kako kažu više nemaju šta da izgube.

Problem Krivaje odavno je izašao iz okvira lokalnog, a to govori i činjenica da su radnici do sada nekoliko puta blokirali magistralne puteve. Kažu da ovaj put neće ugrožavati svoje sugrađane blokadama, ali da će imati represivnije mjere jer Krivaja je, kako su više puta poručili, “srce Zavidovića” i taj problem se jednom mora riješiti.

Krivaja je nekada upošljavala 14.000 radnika, a imovina se procjenjivala na 165 miliona KM. Broj uposlenih danas je sveden na 800, a cjelokupna imovina prodata je za osam miliona KM.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.