Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Livnice čelika Tuzla štrajkuju glađu

BiH

Radnici Livnice čelika stupili u štrajk glađu

Dvadesetak radnika Livnice čelika Tuzla danas je stupilo u štrajk glađu jer vlast, nakon pokretanja stečajnog postupka u toj fabrici, nije uradila ništa na rješavanju njihovog radno-pravnog statusa. Istovremeno, zbog lažnih obećanja aktualne vlasti danas mirno protestvovali i radnici Tvornice transportnih uređaja.

Radnici Livnice čelika sve su pokušali kako bi bio riješen njihov radno-pravni status. Međutim,n jihov glas vlast ne čuje. Zbog toga su morali stupiti u štrajk glađu.

Oni ne traže puno, samo da Vlada Tuzlanskog kantona oko 120 radnika prebaci sa fiktivne firme Bosnia-valves na Livnicu čelika koja je osnivač te firme. Na taj način bi radnici koji su stekli uslove mogli biti penzionisani, a ostali prebačeni na Zavod za zapošljavanje.

Slična situacija je i u TTU. Njihova desetogodišnja agonija još nije završena. Vlada je i u TTU incirala pokretanje stečajnog postupka, a radnike poslala na biro, gdje čekaju obećano brzo pokretanje proizvodnje.

O njihovoj sudbini danas se govori u federalnoj Vladi koja je organizirala sastanak kantonalnog i federalnog premijera sa stečajnom upravnica TTU-a. Radnici su razočarani jer na taj sastanak nisu pozvani predstavnici radnika.

Radnici više ne vjeruju praznim obećanjima aktualne vlasti. Poručuju da od uvezivanja staža i pokretanja proizvodnje u TTU nikada neće odustati. I da će nastaviti mirne proteste u krugu tvornice.