Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Livnice štrajkuju 18. dan, ministar u Vladi TK poručio: To je njihova stvar

BiH

micanovic livnica

Dvanaesti dan 18 radnika tuzlanske Livnice čelika štrajkuje glađu, a danas od 12 sati odbijaju uzimati vodu i lijekove, kao i svaki vid medicinske pomoći, a zabranili su pristup fabrici čak i medijima.

Radnici Livnice štrajkom glađu zahtijevaju da se riješi njihov radnopravni status, iznađe mogućnost penzioniranja te da im se isplati jedna plaća.

Radnici traže da im se prije nego firma “Bosnia Valves”, koju je osnovala Livnica, stupi u stečaj uveže kompletan radni staž.

Jedan od uposlenika Livnice Zijad Pirić kazao je da od danas u 12 sati radnici neće uzimati, osim hrane, ni vodu ni lijekove te će odbiti svaku medicinsku pomoć, bez obzira na loše zdravstveno stanje.

-Obustavili smo posjete čak i medijima, i apsolutno svima, kako dobronamjernima, tako i zlonamjernima – kaže Pirić.

Navodi da radnici Livnice nisu mjesecima primili plaću, te da neće odustati od zahtjeva da im se isplati jedna plaća da bi preživjeli do stečaja.

Dodao je i da je ministar industrije, energetike i rudarstva TK-a Srđan Mićanović prije dva dana obećao da će riješiti barem jedan njihov problem.

Ministar Mićanović u izjavi za Fenu je ponovio da zahtjevi radnika Livnice čelika trebaju biti upućeni poslodavcu, firmi “Bosnia Valves”, a ne Vladi TK-a, koja više nije nadležna za ovu firmu.

Kaže da je, prema njegovim saznanjima, prvo ispitno ročište za otvaranje stečaja u firmi “Bosnia Valves” zakazano za 12. februar. Izrazio je uvjerenje da će se istim intenzitetom riješiti problem ovih radnika, kao i problem radnika fabrike obuće Aida, Tvornice transportnih uređaja i slično te da će putem Biroa za zapošljavanje ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu i naknade.

Naveo je da je posjetio radnike i molio ih da zamrznu štrajk te da su iskazali tom prilikom djelimično zadovoljstvo pomacima koje je učinila kantonalna vlada, ali da je zahtjev od kojeg ne odustaju isplata jedne plaće.

Mićanović podvlači da Vlada TK-a nema zakonsko uporište i nije u mogućnosti da isplati plaću radnicima Livnice, koja je od stupanja u stečaj u vlasništvu stečajnih povjerilaca, a ne državni kapital.

-Ni kao ministar ni kao vlada ne odgovaramo za zdravlje radnika Livnice. Njihove odluke su njihova stvar – zaključio je Mićanović, izrazivši nadu da će radnici ipak zamrznuti štrajk ne dovodeći u pitanje zdravlje i zbog odgovornosti prema sebi i svojim porodicama.

Dio učesnika današnjeg obilježavanja dvogodišnjice masovnih protesta u Tuzli došli su pred Livnicu da bi iskazali podršku radnicima ove fabrike.