Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Zaposleni u Domu zdravlja Višegrad štrajkom traže isplatu zarada

05/02/2016

Zaposleni u Domu zdravlja u Višegradu, među kojima i sedam ljekara specijalista, stupili su jutros u generalni štrajk, jer im nisu isplaćene plaće.

Predsjednik sindikata ove zdravstvene institucije Dragan Pejakov ističe da radnici nisu dobili dvije i po plaće, a štrajkom žele da zaštite profesionalna i socijalna prava radnika.

Nastavit će rad u punom kapacitenu nakon što dobiju zarađeno.

-Direktor je uspio da nam u januaru obezbijedi polovinu plaće, ali naš uslov je da se ne duguje više od dviju plaća. Ako nam je u februaru isplatio polovinu plaće, sad u februaru očekujemo da nam isplati minimum plaću i po – rekao je Pejakov.

Zaposleni održavaju minimum procesa rada. Pacijenti se primaju u Službi hitne pomoći, posjete bolesnicima su smanjene, ali svim pacijentima koji su u teškom stanju bit će pružena medicinska pomoć.

Direktor Doma zdravlja u Višegradu Ljubiša Škipina navodi da je uplata doprinosa osnovni razlog zbog čega su bili u nemogućnosti da isplate radnicima plaću i po.

Kaže da je ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja ima 64 radnika, u nekoliko navrata bio blokiran račun od Poreske uprave RS-a zbog neisplaćenih poreza i doprinosa, zbog čega se išlo na uplatu tih obaveza, a nisu imali sredstava za plaće.

Škipina je dodao da se solidariše sa štrajkačima, ali da Dom zdravlja ima akumulirane dugove od 2,5 miliona KM.

Osim u Domu zdravlja Višegrad, finansijski problemi su ovih dana prisutni i u Domu zdravlja Novo Goražde i Han-Pijesak.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.