KS

Radnici “Parka” od jutarnjih sati čiste snijeg i smeće u sarajevskim parkovima

radnici park sarajevo (1)

Drugu sedmicu na terenu rade u dvije smjene, podijeljeni su u timove, te po potrebi rade i duže kako bi očistili sav otpad

Radnici preduzeća “Park” od ranih jutarnjih sati, osim pojačanog intenziteta čišćenja smeća koje provode od početka pandemije koronavirusa, na javnim zelenim površinama na terenu danas pomoću alata i mehanizacije čiste snijeg sa parkovskih staza, platoa i stepeništa.

Sve radne jedinice, iako podijeljene u timove i smjene, u toku dana su na terenu i rade poslove zimske službe, saopćeno je iz KJKP “Park”.

U jutarnjim satima izvršeno je otresanje snijega sa krošnji mladih i nižih stabala, kao i sadnica ukrasnog grmlja, s ciljem zaštite zelenila od šteta i lomova. Tako današnje sniježne padavine nisu uzrokovale štetu na zelenilu i stablima u Sarajevu.

Uporedo s tim, već nekoliko sati traje i čišćenje snijega s ciljem da staze, stepeništa i platoi u sastavu javnih zelenih površina budu prohodni i očišćeni za pješake. Sve staze se, nakon uklanjanja snijega, tretiraju posipnim materijalom kako bi se spriječilo formiranje poledice.

Zbog zaštite zdravlja građana već danima “Park” je pojačao intenzitet čišćenja i uklanjanja smeća sa javnih zelenih površina u vrijeme trajanja pandemije koronavirusom, a drugu sedmicu na terenu rade u dvije smjene, podijeljeni su u timove, te po potrebi rade i duže kako bi očistili sav otpad i komunalnu čistoću u gradskim parkovima i na zelenilu održali na najvišem nivou. Tako je i jutros započet radni dan, a kao i zimska služba i radnici zaduženi za higijenu su na zelenim površinama u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži, Vogošći i pojedinim površinama u Trnovu.

Na terenu su i ekipe zadužene za njegu i održavanje stabala, po današnjem rasporedu te poslove rade na Ilidži. Istovremeno ova ekipa dio je i Kantonalnog štaba civilne zaštite i cjelodnevno je na raspolaganju CZ i u slučaju potrebe spremna je djelovati na terenu. Inače poduzete su mjere zaštite zdravlja uposlenika, posebno što je njihov posao direktno vezan za uklanjanje otpada i čišćenje javnih površina, navodi se u saopćenju KJKP “Park”.