Traže slobodu kretanja

Radnici Poslovnosti najavili protest pred Općinom Centar: “Načelnik nam se nijednom nije obratio”

barikada kotromaniceva2

“Želimo da nam općinski načelnik, koji nam se nijednom nije obratio, objasni zašto ga ne interesuju dešavanja u njegovoj općini, tristotinjak metara od njegovog ureda, gdje je neko samovoljno odlučio ugasiti firmu od osamdesetak zaposlenih radnika”

Danas (16.09.2020.) sa početkom u 11:00 pred zgradom Opštine Centar će se održati mirni protesti radnika Agencije Poslovnost. Protesti će se održati na dvije lokacije i to ulaz u Opštinu Centar od 11:00 do 13:00, (park kod Ali-pašine džamije) i službeni ulaz Vlade Kantona Sarajevo (ul. Reisa Džemaludina Čauševića) u periodu 13:00-15:00 sati.

Protesti će se održati jer tražimo hitno sprovođenje PRIVREMENE SUDSKE MJERE kojom je naloženo povlačenje zaštitara agencije Gama AA sa lica mjesta i osiguravanje slobode kretanja radnicima Agencije Poslovnost. Sudska privremena mjera donosi se u postupcima gdje se ne može očekivati brzo rješenje spora i njena funkcija je HITNOST, izvršenje u roku od 24-48h. Upravo jer su posljedice njenog nesprovođenja nesagledive.

Institucije već mjesec dana nisu bile u stanju osigurati nam slobodu kretanja, koja nam je narušena prvo betonskim barikadama, a potom fizičkom silom. Betonske barikade trebala je momentalno ukloniti urbanističko-građevinska inspekcija Općine Centar budući da Brend d.o.o. ne posjeduje nikakvu dozvolu za njihovo postavljanje. Potom MUP koji mjesec dana dozvoljava da zaštitari slobodnim građanima zabranjuju kretanje.

Želimo da nam općinski načelnik, koji nam se nijednom nije obratio, objasni zašto ga ne interesuju dešavanja u njegovoj općini, tristotinjak metara od njegovog ureda, gdje je neko samovoljno odlučio ugasiti firmu od osamdesetak zaposlenih radnika.

Nezadovoljstvo prema radu Vlade KS izražavamo jer ne reaguju iako vide da se mjera Općinskog suda ne sprovodi od 08.09.2020. godine.

S obzirom na to da sve postojeće institucije nisu bile u stanju osigurati ono što nam pripada po zakonima i konvencijama, svoje nezadovoljstvo izrazit ćemo mirnim protestom na unaprijed pomenutim lokacijama, stoji u saopćenju radnika Poslovnosti.