Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici “Tuzla kvarca” spušteni sa silosa, prekinut štrajk glađu

tuzla radnici33

Zbog iscrpljenosti i nemogućnosti samostalnog silaska na tlo, Gorska služba spašavanja iz Srebrenika večeras je skinula četvericu radnika privatne firme “Tuzla kvarc”, sa silosa visine petospratnice, na kojem su proveli cijeli dan. Četverica od 20 radnika koji štajkuju glađu od 11. aprila, popeli su se rano jutros na silos i odbijali su sići dok je jedan od njih prijetio da će skočiti, javlja Anadolu Agency (AA).

Radnici su skinuti pomoću konopaca, a na tlu brigu o njima preuzela je služba Hitne medicinske pomoći.

Tokom dana radnici su zahtijevali da pregovaraju s nekim iz Vlade Tuzlanskog kantona, no kada je Srđan Mićanović, ministar industrije, energetike i rudarstva došao, prvobitno su odbili razgovor s njim, a zatim je jedan od četverice radnika ipak sišao sa silosa i započeli su s pregovorima. Poslije kratkotrajnog razgovora, radnik se ponovo popeo na silos.

Pregovorima koji su završeni u kasnim popodnevnim satima, dogovoreno je da građevinska firma Tehnograd Company iz Tuzle preuzme izmirivanje koncesionih dugova Tuzla kvarca, dok će se o dugovima prema Poreznoj upravi Federacije BiH, raspravljati narednih dana.

“Postoji mogućnost prenosa koncesionog ugovora na Tehnograd Company koji bi nastavio izmirivati obaveze Tuzla kvarca. Također, ova bi građevinska firma preuzela i one obaveze nastale ranije, ali da se sve to uredi, neophodan je određeni vremenski period. Osim toga, našli smo i rješenje da radnici odmah počnu raditi poslije prvomajskih praznika na način da Rudnici Kreka dopuste da se izvrši određena eksploatacija kvarcnog pijeska sa njihovog kopa u periodu od mjesec dana. Radnici bi taj pijesak koristili da ispoštuju određene dobavljače”, izjavio je ministar Mićanović.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, obećao je svakom od radnika jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 250 KM.

“Ovim činom radnici “Tuzla Kvarca” prekidaju štrajk glađu, rekao je Senad Mehanović, predsjednik sindikata.

Inače, zbog navodne nelegalne privatizacije i nelegalne eksploatacije pijeska, protiv firme Tuzla kvarc podignute su optužnice, a zbog blokiranog računa, visokih poreskih dugovanja i dugova za koncesiju zabranjena im je daljnja eksploatacija pijeska, te su radnici stupili u štrajk glađu. Prije nekoliko dana u krugu firme radnici su sebi iskopali mezare.