Sve po zakonu: Prijava Bakira Dautbašića i ubistvo Dženana Memića

dalida burzic nova fotka
Dalida Burzić

Skoro mjesec dana je Muriz Memić, otac 22-godišnjeg Dženana Memića, čekao da ga primi neko od sarajevskih tužitelja, kako bi doznao barem osnovne informacije iz istrage o tragičnoj smrti njegovog sina.

Memićev je sin pretučen 8. februara, u Velikoj aleji na Ilidži, ali je grubim propustom policije i dežurnog tužitelja, koji su zdravo za gotovo uzeli izjavu njegove djevojke, napad na Dženana „zaveden“ kao teška saobraćajna nesreća.

Naknadno se ispostavilo da nesretnog mladića nije udario automobil, kako je tvrdila njegova cura, nego da je bio žrtva brutalnih napadača, koji su mu nanijeli teške ozljede, od kojih je preminuo sedam dana kasnije – 15. februara 2016.

Kada je, i to nakon pritiska medija, Muriz Memić, konačno, 4. marta pozvan u Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, dočekao ga je tužitelj Meris Ćato. Očajni se otac poslije sastanka požalio kako mu tužitelj nije htio pokazati ni nalaz medicinskog vještaka, a kamoli otkriti druge detalje iz istrage o smrti njegovog sina.

Kada je porodica Memić, zajedno s rodbinom, prijateljima i komšijama, 8. aprila organizirala mirnu protestnu šetnju kroz grad, sve do zgrade Kantonalnog tužiteljstva, glavna je sarajevska tužiteljica Dalida Burzić ekspresno sazvala press konferenciju.

Novinarima je tada kazala da se ubistvo Dženana Memića intenzivno istražuje i da je angažirala dodatne tužitelje. Rezultata, barem zvaničnih, još uvijek nema, a misteriozna je smrt mladića i dalje predmet svakojakih spekulacija.

Glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić i njena zamjenica za odjel općeg kriminaliteta Aida Topalović pojavile su se u srijedu u Sudu BiH, kako bi na poziv Državnog tužiteljstva svjedočile u sudskom procesu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.

Tužiteljica Burzić je, konkretno, svjedočila o dopisu Bakira Dautbašića, koji je dobila 6. januara.

Ona je kazala kako je uz podnesak dobila fotokopiju (nečitke) notarske izjave i fotokopije avionskih karata. Iako se nije mogla sjetiti šta je tačno pisalo, kazala je da je „nešto vezano za suđenje na Kosovu“, odnosno, sudski proces koji se vodi protiv Nasera Kelmendija.

Tužiteljica Burzić je pojasnila da je Dautbašić dopis poslao dan ranije, te da je ona odmah formirala KTA predmet, nalazeći „za shodno da se pozovu Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman, kako bi dali izjavu.“

Notarska izjava koja se spominjala u sudnici je, pojasnimo, izjava Bakira Dautbašića da ga je Azra Sarić, svjedokinja u sudskom procesu protiv Kelmendija, kontaktirala i tvrdila kako će svjedočiti u korist Fahrudina Radončića ako joj se zauzvrat osigura specijalizacija u Kliničkom centru u Sarajevu.

Na pitanje tužitelja kako je ocijenila dopis i da li mu je dala posebnu važnost, Dalida Burzić je odgovorila kako je smatrala da te navode treba provjeriti.

„Obzirom da je Bakir Dautbašić tada bio na poziciji sekretara Ministarstva sigurnosti BiH, ja sam smatrala da se provjere moraju izvršiti odmah, ali da se ne pročuje po Tužilaštvu“, dodala je Dalida Burzić, objašnjavajući kako u takvim (diskretnim) slučajevima obično angažira nekog od svojih zamjenika, odnosno, tužitelje u koje ima povjerenje?!

Budući da je jedna od tih tužiteljica Aida Topalović, svojoj je zamjenici dala upute da sasluša Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, kako je izjavila, „na okolnosti notarske izjave“, nakon čega je namjeravala o svemu obavijestiti Tužiteljstvo BiH.

No, prije nego što je kontaktirala Tužiteljstvo BiH, u kojem je u to vrijeme istraga protiv Dautbašića već bila u završnoj fazi, glavna je sarajevska tužiteljica pozvala svoju dobru prijateljicu, urednicu na Federalnoj televiziji Dušku Jurišić.

„Pošto sam znala da je Duška Jurišić dobra prijateljica Bakira Dautbašića, a znajući prirodu njegovog posla, htjela sam da provjerim da li će on tog dana, kada je bilo planirano da dođe u Tužilaštvo, biti u Sarajevu, da bi mu mogli poslati poziv“, napomenula je tužiteljica Burzić.

Nakon što je tužitelj inzistirao da pojasni da li je o Dautbašiću i ranije razgovarala s Duškom Jurišić, Dalida Burzić je odgovorila potvrdno. Otkrila je kako je Duška Jurišić ranije pitala da li u Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu ima neka prijava protiv Bakira Dautbašića, na što joj je ona odgovorila da nema.

Odvjetnici Fahrudina Radončića izjavili su novinarima nakon izlaska iz sudnice da su zadovoljni svjedočenjem tužiteljica Dalide Burzić i Aide Topalović, i u njihove tvrdnje uopće ne treba sumnjati.

No, da li će biti zadovoljni i roditelji ubijenog Dženana Memića, koji su prvi kontakt sa sarajevskim tužiteljima iznudili pod medijskim pritiskom – kako će oni protumačiti činjenicu da tužitelji promptno reagiraju kada im se obrati neko „na poziciji“, ali ne i otac koji je ostao bez djeteta?

Mogu li na isti tretman u Kantonalnom tužiteljstvu ubuduće računati i ostali građani Sarajeva, hoće li i oni, u slučaju da ih neko napadne, ili im zaprijeti, ovjeravati izjave kod notara, pa ih adresirati na Ured glavne tužiteljice, čekajući da ih pozovu radi zakazivanja termina?

I, konačno, smiju li i drugi novinari (dakako, ukoliko im to „profesionalni standardi“ dozvoljavaju), kada im se prijatelj ili poznanik požali kako sumnja da je pod istragom Tužiteljstva, nazvati glavnu tužiteljicu da „iz prve ruke“ provjere informaciju?

Glavna je sarajevska tužiteljica Dalida Burzić svoj mandat na toj funkciji započela oštro i ambiciozno, (re)aktivirala je nekoliko krupnih istraga, podigla optužnice i poručila da „nema nedodirljivih“.

Njeno je jučerašnje svjedočenje u Sudu BiH, nažalost, pokazalo da pred zakonom, barem kada je posrijedi Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu, ipak nismo svi jednaki.