Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici “Vitezita” pješke stigli u Sarajevo: Ostajemo dok nam ne riješe problem

BiH

radnici vitezita u sarajevu

Grupa od 23 radnika tvornice eksploziva “Vitezit” koja je u nedjelju krenula pješke iz Viteza sitgla je danas pred zgradu Vlade FBiH u Sarajevu gdje će zatražiti uvezivanje staža i penzionisanje za 19 njihovih kolega.

Predstavnik radnika Safet Sivro izjavio je da je tih 19 radnika ispunilo uslove za penziju – neki prije pet godina, a neki u ovoj godini.

Istakao je da očekuje da ih neko iz Vlade FBiH primi na sastanak i da riješe taj problem, budući da je danas i sjednica Vlade.

– Mi ćemo ostati ovdje dok ne budu ispunjeni naši zahtjevi, iako smo umorni, promrzli i pokisli – rekao je Sivro.

Naveo je da nema prepreka za uvezivanje staža spomenutim radnicima, “što su potvrdili Federalni zavod PIO i Porezna uprava FBiH”, te da je taj spisak dostavljen Vladi FBiH u maju ove godine.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić izjavio je prethodnih dana da je Vlada FBiH u ovom mandatu ozbiljno krenula u rješavaje problema radnika kojima nije uvezan radni staž, a da je stanje koje je zatečeno bilo kritično.

Po njegovim riječima, 2014., 2015. i 2016. za te namjene je izdvojeno po oko milion maraka, no to nije bilo dovoljno.

– U budžetu za 2017. našlo se milion i po KM za uplatu dugova po osnovu penzionog osiguranja. Osim toga, u Razvojnoj banci FBiH osnovan je posebni fond iz privatizacije preduzeća u kojima Vlada ima manjinski udio. Do sada su radnici iz tog fonda dobili 6,5 miliona KM – kazao je Džindić.

Potcrtao je da su rezultati vidljivi, te da u ovom trenutku svaki radnik u Federaciji koji je stekao uslove za penziju ima uvezan radni staž.