Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: Akcize su namijenjene da bi potpomogle infrastrukturu

senad softic456

Centralna banka BiH (CBBIH) je u proteklih 20 godina izrasla u kredibilnu instituciju, brine o monetarnoj politici i doprinijela je stabilnosti, izjavio je danas guverner CBBiH Senad Softić u intervjuu za televiziju N1.

Bosna i Hercegovina kao suverena država osnovala je svoju prvu Centralnu banku 1997. godine, a njen mandat je da provodi monetarnu politiku u cijeloj zemlji u okviru aranžmana poznatog kao “currency board”, koji je bio garantovan Ustavom BiH.

– Mi imamo i kontinurianu saradnju sa zemljama članicama centralnih banaka, koje su već u sistemu evropskih banaka, kako bismo razmijenili iskustva o EU – kazao je Softić te naveo kako iz Centralne banke dostavljaju podatke Eurostatu.

O stanju bankarskog sektora u BiH je rekao da je dosta dobro i da je iznad prosjeka.

– Profitabilan je bankarski sektor, bilježimo rast kreditnih aktivnosti, došlo je do značajnoj pada nekvalitetnih kredita i pada kamatna stopa – komentarisao je guverner Centralne banke BiH za N1.

Komentirajući problem usvajanja zakona o akcizama, naveo je kako niko taj zakon ne tretira ekonomski.

– Akcize su namijenjene da bi potpomogle infrastrukturu koja je neophodna. Namijenjene su razvoju i ostalih privrednih aktivnosti, i preduvjet je za povoljni kreditni aranžman sa drugim finansijskim institucijama gdje svi čekaju na usvajanje zakona o akcizama. Ja tvrdim da nam treba taj zakon, ali da ga treba posmatrati sa ekonomskog aspekta – naglasio je.

Kazao je i kako je u BiH primijećen rast GDP-a, pad nezaposlenosti, da je javni dug na nivou dozvoljenog.

A o tome koliko je BiH zadužena je da smo “12 milijardi zaduženi kao država i zaduženost je manja za 50 miliona u odnosu na prošlu godinu”.

– U granicima kako se mjeri, mi smo umjereno zadužena zemlja. Vanjski dug servisiramo redovno i bez teškoća. Otplata vanjskog duga nije dovedena u pitanje – kazao je, između ostalog, guverner Softić za N1.

Kažu bez akciza nema gradnje autoputeva: A gdje je nestalo više od 7 milijardi KM?