Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Željeznica RS drugi dan štrajkuju glađu, iz Vlade nude razgovor

straj zeljeznice rs2

Devet radnika Željeznica RS-a drugi dan štrajkuje glađu, a potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović smatra da nije dobro da ugrožavaju zdravlje te da probleme treba riješavati razgovorom.

Štrajkače na banjalučkoj Željezničkoj stanici predvodi predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica” Zlatko Marin, a na ovaj korak odlučili su jučer nakon protesta željezničara u Banjoj Luci, nezadovoljnih materijalnim stranjem.

Tvrde da neće odustati od svojih zahtjeva za redovnu isplatu plaća i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštivanje sudskih izvršnih presuda i smjenu generalnog direktora Dragana Savanovića.

S druge strane, ministar pravde RS-a Anton Kasipović smatra da rješenje za teško stanje u Željeznicama RS-a treba zajednički da traže Vlada, sindikati i radnici.

Ističući da radnici imaju legitimno pravo da protestuju, ukazao da je nije dobro da štrajkom glađu ugrožavaju zdravlje te da Vlada nastoji da izmiri sve obaveze prema radnicima.

– Ali treba da razumijemo i da su nam strukturalne promjene neophodne ne samo u ‘Željeznicama’, već i u drugim kolektivima – istakao je potpredsjednik Vlade RS-a u izjavi novinarima u Banjoj Luci.