Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Željeznica RS-a ne odustaju od štrajka glađu, pridružili se i članovi porodica

strajk zeljeznice rs (2)

Radnicima Željeznica RS-a, koji štrajkuju glađu, danas su se pridružili i pojedini članovi njihovih porodica, radne kolege i članovi Udruženja “ReStart Srpska”.

Predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS-a Zlatko Marin kaže za Fenu da su spremni da nastave štrajk i nakon medicinske intervencije, budući da su u potekla dva dana četvorica radnika završila u hitnoj pomoći. Jednom od radnika pozlilo je i danas te je odvezen vozilom hitne pomoći.

Ogorčeni su, kaže, jer niko od uprave i zvaničnika RS-a nije kontaktirao niti posjetio 12 štrajkača koliko ih je trenutno na banjalučkoj željezničkoj stanici.

– Ubijeđen sam da su Vlada i svi ostali spremni da žrtvuju radnike zarad svojih ličnih interesa – tvrdi Marin.

Navodi da su dobili obećanje pojedinih organizacija iz FBiH da će, ukoliko bude potrebe, doći da ih podrže.

– Ako danas ovo ne riješimo, pričaćemo i o toj varijanti, da pozovemo ljude iz drugih dijelova BiH da nas podrže, jer je očigledno da su ovdje ljudi prestrašeni – istakao je Marin.

Iz uprave je u petak saopćeno da se plaće u Željeznicama RS-a isplaćuju redovno, a da duguju naknade za jedan topli obrok i tri naknade za prijevoz zaključno s julom.

Štrajkači ih pitaju zašto nisu objavili tačne podatke, zaključno s augustom, kao i koliko se radnicima duguje iz ranijeg perioda, o čemu postoje i pravosnažne sudske presude, a to je oko 10.000 KM po radniku, uz kamate, ili ukupno više od 20 miliona KM.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS-a smatraju da je, kako su naveli, grupa radnika predvođena pojedinim predstavnicima sindikalnih organizacija izmanipulisana i da ne raspolažu svim informacijama da bi donijeli pravi sud na osnovu svih relevantnih činjenica.