Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radnici Željeznica RS blokirali prugu u Banjaluci FOTO

zeljeznice_rs_blokada_pruge_1
Arhiva

Na Željezničkoj stanici u Banjaluci, gdje 12 radnika Željeznica RS štrajkuju glađu, okupilo se oko 200 radnika i građana, a željezničari su odlučili da tijelima blokiraju prolazak vozova, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred i na stanici okupljen je veći broj policajaca, a prema nezvaničnim informacijama jedan od direktora Željeznica RS je otišao u Vladu RS po direktive za izlaz iz ove situacije.

Prethodno je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS, danas izjavio da će Vlada u toku dana razmatrati na koji način će dalje rješavati pitanje restrukturisanja Željeznica RS.

“Ono što smatram naročito dramatičnim jeste da bilo ko ugrožava i svoje zdravlje štrajkujući glađu. Vlada je posvećena tome, trebamo sjesti i razgovarati, u ovoj sedmici ćemo uvjeren sam isplatiti i određene troškove naknada za topli obrok i prevoz, ali još jednom poziv, apel, molba da ljudi zbog sebe, svog zdravlja i svojih porodica razgovaraju preko svojih ovlaštenih predstavnika sa Vladom i da zajedno tražimo rješenje”, rekao je Kasipović i dodao da je rješenje na tragu onog što preporučuje Svjetska banka.

Prema posljednjim informacijama iz Banje Luke radnici koji su prije pet dana počeli štrajk glađu na željezničkoj stanici u Banjaluci odlučili su da nastavljaju štrajk, a do ispunjenja zahtjeva drugi radnici blokiraće prugu na ovoj stanici.

“Donijeli smo odluku da nastavljamo štrajk glađu, jer nam nisu ispunili naše zahtjeve. Prvi zahtjev je bila plata, nisu je isplatili, imamo informaciju da su platili dvije naknade za tople obrok i prevoz i to je sve što su ispunili”, rekao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u Željeznicama RS koji takođe štrajkuje glađu.

Prema njegovim riječima, tražili su i da se ne pokreću disciplinski postupci i poštivanje sudskih presuda.

“Tvrde da nemaju sredstava, to je jedan od dokaza koliko oni vode računa o nama radnicima”, kazao je Marin.

Objasnio je da su tokom dana štrajkači bili na pregovorima sa dva direktora iz ovog preduzeća.

“Otišli su za Doboj, a rekli su da idu u Vladu i da će se vratiti. Međutim, od toga nema ništa”, rekao je Marin i dodao da više nemaju nikakvih informacija.

Prema njegovim riječima, dvanaestorici štrajkača glađu pridružiće se još radnika Željeznica RS. Istakao je da oni ostaju pri svojoj odluci dok ne želi da se miješa u odluku drugih radnika koji su blokirali prugu na stanici u Banjaluci.

“Ostajemo dok se ne ispune zahtjevi”, poručio je Zoran Kovačević iz Novog Grada koji je s kolegama blokirao jednu od lokomotiva.

Naglasio je da će oni ostati tu dok ne bude isplaćena plata, pa makar to bilo i do kraja mjeseca.

Drugi radnici Željeznica RS rekli su da su od 10.000 KM, koliko preduzeće duguje pojedinačno radnicima, tražili oko 700-800 KM, a danas im je uplaćeno 200 KM što nije dovoljno da odustanu od protesta.