Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjednica Skupštine

Radnicima u zdravstvu USK-a će biti isplaćena plata

strajk – zdravstveni radnici – bihac – usk – fena (1)

Za isplatu januarske plate i poštivanje kolektivnog ugovora nužno je usvajanje Financijskog plana Zavoda i Budžeta USK-a za što još uvijek nema 16 ruku u Skupštini USK-a

Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je Odluku o privremenom financiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona čime su stvoreni uvjeti za isplatu tranši za plate radnicima zaposlenima u zdravstvu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Žalosno je da su zdravstveni radnici dovedeni u situaciju da se krajem januara raduju decembarskoj plati. Puno je bračnih parova zaposlenih u zdravstvu, kolega na specijalizaciji koji imaju malu djecu i plaćaju kriju, a nemaju nikakvih primanja. Mi ćemo insistirati na isplati januarske plate na vrijeme i u visini koja je dogovorena kolektivnim ugovorom”, kazao je Amir Rekić, v.d. predsjednika Sindikata ljekara i stomatologije USK-a.

Za isplatu januarske plate i poštivanje kolektivnog ugovora nužno je usvajanje Financijskog plana Zavoda i Budžeta USK-a za što još uvijek nema 16 ruku u Skupštini USK-a.

“Nama je drago da će plata za decembar biti isplaćena, ali ostali su naši brojni problemi. Prije svega, to je poštivanje kolektivnog ugovora odnosno isplata januarske plate. Sindikat ljekara i stomatologa i Sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu USK-a će na sjednicama svojih upravljačkih tijela donijeti odluku hoće li nastaviti sa štrajkom upozorenja kojeg od prošle sedmice održavaju svakodnevno”, kazao je Elvir Hrustanović, v.d. predsjednika Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu USK-a.

Zastupnici su usvojili i odluku o visini zdravstvene premije za 2022. godinu, koja po osiguraniku iznosi 20 KM i može se uplatiti do kraja aprila ove godine.