BiH

Gradonačelnik Banje Luke

Radojičić: Za 1. maj i Đurđevdan opet će biti potrebne restriktivne mjere

21/04/2020

Preventivnim i restriktivnim mjerama uspeli smo oboriti krivulju koja govori o broju oboljelih i dobiti pozitivne statističke podatke – kazao je Radojičić

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Banjoj Luci opada, a raste broj oporavljenih građana i to su optimistični podaci – rekao je danas gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, ali i naglasio da ostaju restriktivne mjere za prvomajski praznik, kao i Đurđevdan.

Nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije, kazao je i da je broj osoba u kućnoj izolaciji značajno smanjen.

– Preventivnim i restriktivnim mjerama uspeli smo oboriti krivulju koja govori o broju oboljelih i dobiti pozitivne statističke podatke – kazao je Radojičić.

Ipak, upozoravajuće je, kaže, to što je značajan broj pacijenata na respiratorima i s težom kliničkom slikom, čak i više nego što ih je bilo prije sedam dana.

– I dalje imamo aktivne karatine te najave dolaska osoba iz inostranstva kako se bude liberalizovao režim u drugim zemljama. Zabrinjavajuće je i što veći broj novooboljelih osoba ne zna ili neće da kaže način kako je obolio tako da se ne može pratiti novi klaster i zato se smanjuje broj osoba pod nadzorom – rekao je on.

Prošli su, kaže, vaskršnji praznici, ali predstoji 1. maj i Đurđevdan, kada će opet biti potrebne restriktive mjere.

Do 27. aprila ostaju na snazi sve dosadašnje mjere, a nakon tog datuma, ako se nastave pozitivni trendovi, bit će moguće, kako kaže, otvaranje određenih trgovinskih objekata, kao i nekim u sektoru ugostiteljsva, pri čemu se ne misli na usluživanje, a o čemu će prijedloge uputiti Štabu za vanredne situacije RS.

Ako se situacija pogorša, mjere će biti vraćene.

Radojičić je dodao da u Domu penzionera u Banjoj Luci nema oboljelih štićenika, ali su dva radnika pozitivna na koronavirus i da će ta ustanova biti pod stalnim nadzorom.

Također, u jednom privatnom domu je takođe zaražen jedan zaposleni, a i tu će biti preduzete sve potrebne mjere.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.