Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić: Da Izetbegović Bošnjacima i žrtvama obrazloži lošu procjenu

IMG_0464

Lider SBB-a Fahrudin Radončić pozvao je srpske političke predstavnike da ne likuju zbog negativnog odgovora iz Haaga po pitanju revizije presude protiv Srbije, kazavši da su žestokim protivljenjem reviziji ustvari priznali presudu iz 2007., odnosno počinjeni genocid, pozivajući ih i na usvajanje rezolucije o genocidu. Imao je Radončić po ovom pitanju poruku i za Bakira Izetbegovića.

Radončić je kazao da je “kao Bošnjak prihvatio tužno tu vijest” te je poručio “svojim prijateljima Srbima kako nemaju razloga za likovanje”.

– Što se tiče Izetbegovića koji nas je na onom čuvenom skupu pedeset odgovornih osoba uvjeravao da ima sve pravne argumente, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji – komentirao je Radončić.

U pismu Međunarodnog suda pravde koje je upućeno članovima Predsjedništva BiH, navodi se kako se ništa ne može poduzeti u vezi zahtjeva za revizijom presude tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid, jer mjerodavna tijela nisu donijela nikakvu odluku uime Bosne i Hercegovine kao države.

Dragan Čović je kazao da “smo danas na poziciji na kojoj smo ranije bili”, kao i da je pokušajem revizije narušen ugled BiH u međunarodnim institucijama. Napomenuo je i da je logično očekivati da negativan odgovor iz Haaga zloupotrijebe srpski političari.

– Mislim da smo uveliko oslabili ugled BiH kada su u pitanju međunarodne institucije, a s druge strane, siguran sam da će nakon ovoga biti puno novinskih konferencija, posebno predstavnika srpskoga naroda koji će tu vijest nastojati koristit u neke druge svrhe – izjavio je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj nakon sastanka s predsjednikom Saveza za bolju budućnosti Fahrudin Radončić.

Čović je priznao da na današnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH i SBB-a nije mnogo razgovarano o problemu Mostara, izboru hrvatskog člana predsjedništva, odnosno delegata u Dom naroda, jer jučerašnji sastanak s delegacijom SDA nije donio ništa novo. Radončić je kazao da bi bilo dobro da se po ovom pitanju prije svega približe stavovi HDZ-a BiH i SDA, pozivajući SDA da ponudi svoj prijedlog.

– Ozbiljno smo zainteresovani za rješavanje nagomilanih problema, pa ćemo s tim u vezu ozbiljno izanalizirati sve poteze koje SDA poduzima u ime Bošnjaka, te ako bude potrebe reagovati, kazao je Radončić.