Radončić: Dautbašić ostaje kandidat za ministra iako je uhapšen

radoncic-dautbasic

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je Srni da je siguran da je Bakir Dautbašić, kojeg su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili jutros, zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija, apsolutno nevin.

Radončić je rekao da je zbog toga predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću danas predložio Dautbašića kao jedinog kandidata SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

On je podsjetio da mu se već duži period pokušava montirati slučaj “Keljmendi”, te ocijenio da je jutrošnje hapšenje nastavak udarca istog lobija.

“Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti da provodim koaliciju sa SDA. SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa Bakira Izetbegovića i mene”, poručio je lider SBB-a.

Pripadnici SIPA-e uhapsili su jutros Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, koji su osumnjičeni za ometanje rada pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija.

“Hapšenje je rezultat složene operativne akcije koju su, uz nadzor tužilaca, sprovodili policijski službenici SIPA-e u okviru predmeta kodnog naziva “Lutka 2”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tokom akcije prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni preduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija i drugih, kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Dautbašić je visoki funkcioner SBB-a i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

Prijetnje Azri Sarić

Nalog za hapšenje Bakira Dautbašića izdao tužitelj Božo Mihajlović, koji je u ljeto 2014. potpisao naredbu za otvaranje istrage protiv Fahrudina Radončića.

Prema provjerenim informacijama iz Tužiteljstva BiH, koje je istragu o zastrašivanju važne svjedokinje u sudskom procesu protiv Nasera Kelmendija otvorilo prije mjesec dana, Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman nisu imali osobnih motiva kada su kontaktirali Azru Sarić, tražeći od nje da ne svjedoči pred Osnovnim sudom u Prištini, piše Slobodna Bosna.

Iskaz nekadašnje djevojke Ramiza Delalića Ćele mogao je, naime, kompromitirati jedino njihovog stranačkog šefa Fahrudina Radončića, koji je Bakira Dautbašića nedavno najprije kandidirao za zamjenika državnog ministra obrane, a potom za ministra komunikacija i prometa BiH.

Dautbašić i Radončić su se, inače, zbližili prije dvije godine, dok je predsjednik SBB-a bio ministar sigurnosti BiH. Magistrica farmacije Bilsena Šahman je, opet, bila kandidatkinja SBB-a na prošlim Općim izborima za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH.