Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić i ostali: Nalaz vještačenja mobitela Azre Sarić

radoncic1(2)

Svjedok Državnog tužilaštva je, na suđenju Fahrudinu Radončiću i još troje optuženih za ometanje pravosuđa, iznio nalaz vještačenja mobitela i kartice koje je svjedokinja Azra Sarić dobrovoljno predala.

Službenik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Irhad Kos rekao je da je postupao po naredbi Tužilaštva BiH od 25. decembra 2015. godine, te dopuni naredbe od četiri dana kasnije u kojoj je, kako je kazao, određen zadatak vještačenja, javlja BIRN.

“Dopuna naredbe je obuhvatala period od 10. do 18. decembra 2015. te je sačinjen izvještaj o vještačenju”, napomenuo je Kos.

On je potom pojasnio da su od 14. do 17. decembra 2015. s mobitela Azre Sarić ostvarivane komunikacije, bilo da su u pitanju dolazni, odlazni ili propušteni pozivi, s kontaktima koji su bili memorisani kao “doktor Aziz Šukalo”, “Sabahudin Žujo” i “Magistar Bilsena”.

Za broj koji nije bio memorisan, tužiteljica Elvira Stanojlović je rekla da ga je koristio Bakir Dautbašić, na šta je braniteljica Tatjana Savić prigovorila da tužiteljica ne svjedoči umjesto Kosa.

Na upit Odbrane kakav je to nalaz u kojem su navedeni samo kontakti, svjedok je odgovorio da nije ulazio u analizu sadržaja. Nakon što je upitan zašto se u nalazu ne vidi mišljenje, svjedok je kazao kako je nemoguće dati mišljenje na veći broj poziva i SMS poruka.

Tužiteljica je navela da će se koristiti samo oni podaci za koje je odobrenje dala Sarić, a Odbranu su zanimale i ostale komunikacije za koje svjedokinja nije dala zabranu na njihovo iznošenje.

Saslušanje Kosa bit će nastavljeno na narednom ročištu, dok Sudsko vijeće ne utvrdi za koje je sve komunikacije svjedokinja dala odobrenje da se mogu koristiti.
Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji. Sve četvero su optuženi i za udruživanje radi činjenja krivičnih djela.

Prije nego je Kos saslušan, strane u postupku su polemisale u kojem će svojstvu iznijeti nalaz i mišljenje, s obzirom na to da se ne nalazi na stalnoj listi sudskih vještaka.
Asim Crnalić, jedan od Radončićevih branilaca, istakao je da vještačenje treba da provede osoba koja je neutralna u odnosu na postupak, te da u nalazu stoji da je Kos inspektor, a ne vještak.

“SIPA je instrument Tužilaštva i ona je nužno, po prirodi posla, pristrasna”, dodao je branilac.

Tužiteljica Stanojlović je rekla kako nema zakonskih smetnji da Kos bude saslušan kao vještak, jer je nalaz sačinjen u ime agencije u kojoj radi.
Sudsko vijeće je na kraju odlučilo da Kos nalaz iznese kao svjedok.

Nastavak suđenja je predviđen za 21. juni.