Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar sigurnosti

Radončić: Ispitati migrante pristaju li na dobrovoljnu deportaciju

fahrudin-radoncic

Istakao je da je Službi za poslove sa strancima uputio dopis u kojem od njih traži da Ministarstvu sigurnosti dostave tačan broj ilegalnih migranata po zemljama njihovog porijekla

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić najavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu prve mjere u pokušaju deportacije ilegalnih ekonomskih migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla.

Istakao je da je Službi za poslove sa strancima uputio dopis u kojem od njih traži da Ministarstvu sigurnosti dostave tačan broj ilegalnih migranata po zemljama njihovog porijekla.

– Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže informacijama da veliki dio ilegalnih migranata ne želi da otkrije svoj identitet i zemlju porijekla, pa je neophodno da nam Služba dostavi i njihov ukupan broj sa pretpostavljenim državljanstvom – rekao je Radončić.

Dodao je da je od Službe zatražio i da među ilegalnim migrantima provedu anketu o tome da li među njima ima onih koji pristaju na dobrovoljnu deportaciju.

Radončić je rekao da je to poruka eventualnim budućim migrantima, ali i određenim zemljama EU da BiH neće biti depo za migrante iz kojeg će one uzimati samo kvalifikovane i radno sposobne.