Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SBB-a

Radončić: Ministar zdravstva KS nije bitna osoba, nema novih imenovanja

fahrudin-radoncic

Pojasnio je da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH niti za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da je nakon višemjesečne šutnje odlučio obratiti se medijima jer za time “postoje opravdani razlozi”.

Govoreći o stabilnosti koalicija u kojima učestvuje SBB, kazao je da jedino nije upitna koalicija u Mostaru za predstojeće Lokalne izbore.

– Naši odnosi sa SDA su se poremetili mojom ostavkom. Ja sam dao ostavku prvenstveno zbog neslaganja sa načinom rješavanja migrantskog pitanja. U trenutku kada je SDA počela da problematizira i čak ismijava način na koji sam ja dao ostavku, vi ste vidjeli da je gospodin Cikotić jučer uradio jednu stvar koja spada na nivo političke gluposti. Nazvao je deportaciju migranata “seksi varijantom”, što je glupost, ali je rekao jednu mnogo ozbiljniju stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju. Ja sam rekao da ilegalni migranti, kojih ima u ovom trenutku 10.000, su prvorazredni sigfurnosni i nacionalni interes BiH. Gospodin Cikotić je rekao da su oni došli i da pomažu bh. turizmu. Nema potrebe da vam objašnjavam da li SBB nakon ovog treba da ostane u koaliciji sa SDA i na drugim nivoima – poručio je predsjednik SBB-a.

Pojasnio je da ministri iz SBB-a neće glasati u Vladi FBiH niti za jedno imenovanje dok se ne napravi nova parlamentarna većina bez te stranke.

– Prošle sedmice je bio pokušaj da se imenuju članovi nadzornog odbora iz DF-a. Imenovanja neće biti. Neka SDA i HDZ imenuju kadrove iz DF-a. Mi nemamo ništa protiv. Mi ćemo biti suzdržani – dodao je Radončić.

SBB, dodao je, neće dozvoliti da predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić daje ružne komentare na račun kadrova SBB-a, a da SBB imenuje kadrove Demokratske fronte. Ministri SBB-a iz reda srpskog naroda, tvrdi, ne mogu dati ostavke jer bi sve odluke Vlade FBiH bile neustavne, a kad se formira nova većina svi kadrovi SBB-a će, dodaje, dati ostavke.

– U Kantonu Sarajevo nakon ovoga što se dogodilo, nakon Cikotića, neće biti izbora dva nova ministra. Šta će biti sa tom Vladom, razmislit ćemo, ali slobodno neka kolege SDA imenuju ministra zdravstva i jednog ministra iz SBB-a. Nemojte da varamo javnost. Ministar zdravstva uopće nije bitna osoba. To je vrijeme pokazalo – tvrdi Radončić.