Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Radončić ponovo izabran za predsjednika SBB-a: Stanje u BiH se značajno pogoršalo

radoncic fena

Radončić, koji je bio jedini kandidat za predsjednika SBB-a, u svom je ekspozeu naglasio kako se stanje u Bosni i Hercegovini od zadnjeg održanog kongresa značajno pogoršalo

Na Trećem kongresu Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH zastupnici su jednoglasno izabrali Fahrudina Radončića za predsjednika stranke.

Radončić, koji je bio jedini kandidat za predsjednika SBB-a, u svom je ekspozeu naglasio kako se stanje u Bosni i Hercegovini od zadnjeg održanog kongresa značajno pogoršalo.

Kazao je kako je u tom razdoblju našu zemlju napustilo više od stotinu hiljada ljudi, ekonomsko zaostajanje je ekstremno veliko, a sigurnosno stanje, međuentitetski i međunacionalni odnosi, ocijenio je, nikada nisu bili gori.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH osvrnuo se na “višegodišnji sustavni rad u promociji i praktičnoj realizaciji separatizma” koji personificira, kako navodi, Milorad Dodik.

– Dodik je prešao crvenu liniju. Svaki populistički pristup hrani njegovu destruktivnu politiku, a mi nećemo sudjelovati u verbalnoj svađi koja odmaže stabilnosti BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica pokaže punu odgovornost u sankcioniranju politike koju on personificira – naglasio je Radončić, dodavši kako nigdje na svijetu ne postoji država s dvije vojske, pa neće postojati ni u Bosni i Hercegovini.

Spomenuo je kako je “rješavanje” Izbornog zakona preduvjet stabilizaciji političkih odnosa u FBiH, ali i odnosa Hrvata i Bošnjaka te podsjetio da je BiH tronožac tri naroda i o tomu, naglašava, treba voditi računa.

– Već tri puta Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH. Ako se to ponovi i četvrti put, to bi značilo da Hrvati 16 godina, iako konstitutivan narod, trpe i osjećaju diskriminaciju – dodao je Radončić.

Prema njegovim riječima, bez izmjene Ustava i usvajanja novog izbornog zakona neće biti implementirani izborni rezultati u Federaciji ni iduće izborne godine.

Radončić je nazočnima poručio da SBB treba pokazati svoj državotvorni i nesebični stranački interes, kao i pokazati stav da neće biti oporba kada je u pitanju brzo stabiliziranje odnosa u BiH i FBiH.

Zaključio je kako je važno da SBB bude medijator i participant okupljanja kompletne oporbe i jačanja njene uloge u rješavanju najdelikatnijih pitanja jer, navodi Radončić, udružena oporba je noćna mora svake vlasti.

– Ja sam ovdje danas jer ste to tražili vi i ljudi iz međunarodne zajednice. Nemojte me očekivati sljedeći put – kazao je novi, stari predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

U nastavku Kongresa birat će se Sud časti, Nadzorni odbor i Glavni odbor, nakon čega će Glavni odbor izabrati Predsjedništvo SBB-a.

Gosti današnjeg Kongresa SBB-a su potpredsjednik SDP-a Zukan Helez, potpredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović, predsjednik Glavnog odbora Naroda i pravde Dejan Kovačević, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik Glavnog odbora NES-a Mirza Batalović, predsjednik GO Naše stranke Mostar Tarik Tanović, potpredsjednica PDA Elzina Pirić i Dervo Sejdić iz Romskog informativnog centra “Kali Sara”.