Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

susret ministara

Radončić razgovarao sa Szijjartom: Mađarska spremna poslati vojnike u BiH (VIDEO)

radoncic

Nakon sastanka Radončić je rekao novinarima da je upoznao mađarskomg ministra o tome da se BiH uspješno nosi s epidemijom ako uporedimo brojeve zaraženih i mrtvih s nekim drugim zemljama

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Szijjartom kojem je zahvalio na pomoći koju je Mađarska donirala BiH, iako je i sama suočena s krizom zbog pandemije koronavirusa.

Nakon sastanka Radončić je rekao novinarima da je upoznao mađarskomg ministra o tome da se BiH uspješno nosi s epidemijom ako uporedimo brojeve zaraženih i mrtvih s nekim drugim zemljama.

– Razgovarali smo i o migrantskoj krizi za koju očekujemo da će se nastaviti nakon pandemije i istakao sam da mi želimo biti humani, ali su nam naši građani na prvom mjestu – rekao je Radončić.

Dodao je da mu je drago da je Mađarska spremna da pošalje određeni broj vojnika u ispomoć Graničnoj policiji BiH, o čemu će biti odlučeno nakon rješavanja pitanja FRONTEX-a.

Szijjarto je izrazio poštovanje BiH na svemu što je učinila na sprječavanju ilegalnih migracija, jer smatra da je EU izabrala pogrešnu politiku prema tom pitanju i dovela mnoge balkanske zemlje u tešku situaciju.

– Jasno sam naznačio ministru Radončiću da Mađarska dosad nije primila nijednog ilegalnog migranta niti će to učiniti u budućnosti, te da smo spremni pružiti svu moguću pomoć u borbi protiv ilegalnih migranata – naglasio je Szijjarto.

Također, dodao je da su spremni pomoći i u borbi protiv koronavirusa te su danas u Sarajevo donijeli 100.000 zaštitnih maski i 5.000 zaštitnih odijela, a ista oprema će tokom dana biti isporučena i u Banju Luku.

Szijjarto je podsjetio da je Ambasada Mađarske u BiH ujedno i kontakt tačka NATO-a u BiH, kao i da su zamolili Savez da taj mandat bude produžen do 2022.

– U interesu Mađarske je da zapadni Balkan ostane stabilna regija koja ima prespektivu razvoja – rekao je Szijjarto.