Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mjere u rs-u

Vlasnici kućne ljubimce mogu šetati po jedan sat za vrijeme zabrane kretanja

ljubimci

Sutra u RS-u policijski čas počinje u 15 časova, a građanima će biti omogućeno kretanje u subotu od pet do 15 časova kada ponovo stupa na snagu zabrana kretanja do ponedjeljka u pet časova ujutro

Vlasnici kućnih ljubimaca u narednim danima moći će da prošetaju svoje ljubimce za vrijeme policijskog čada, odlučio je danas Republički štab za vanredne situacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Radovan Višković komandant Republičkog štaba i predsjednik Vlade RS-a danas je rekao da vlasnici kućnih ljubimaca mogu da ih prošetaju sutra i u subotu od 22 do 23 časa, te od 20 do 21 čas u nedjelju i to na udaljenosti do 200 metara od mjesta stanovanja uz pridržavanje svij zaštitnih mjera.

Sutra u RS-u policijski čas počinje u 15 časova, a građanima će biti omogućeno kretanje u subotu od pet do 15 časova kada ponovo stupa na snagu zabrana kretanja do ponedjeljka u pet časova ujutro.

Višković je rekao i da je danas održana prva sjednica Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske na kojoj su donešene tri odluke.

“Prva odluka odnosi se za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama, za šta je predviđeno 13.310.000 KM”, rekao je Višković i dodao da i isplata počinje od danas.

Iz ovog Fonda oko 16 miliona KM biće isplaćeno za poreze i doprinose za radnike u privrednim subjektima kojima je onemogućeno obavljanje djelatnosti.

Donešena je i odluka da će 24 miliona KM iz Fonda solidarnosti biti uplaćeno Fondu zdravstvenog osiguranja RS za nabavku medicinske i zdravstvene opreme, odnosno sve što je potrebno zdravstvenom sektru u ovom momentu.

Višković je objasnio da će mjerama Vlade RS za april biti obuhvaćeno 30.000 radnika više nego za mart, a da će biti isplaćeni najniža plata i porezi i doprinosti. Pored onih kojim je odlukama štabova za vanredne situacije zabranjen rad, na ovu pomoć mogu računati koji su obustavili rad zbog nemogućnosti funkcionisanja preduzeća. Svi treba da se obrate sa zahtjevima Poreskoj upravi RS na čijem sajtu su objavljena sva pravila.

Višković je apelovao na poslodavce da ne otpuštaju radnike jer će Vlada RS-a učiniti sve da pomogne svima kako bi zadržali nivo zaposlenosti.