Radončić: Zaštiti branitelje BiH od montiranih srbijanskih optužnica

BiH

radoncic

Kandidat za člana Predsjedništva BiH Fahrudin Radončić osuđuje hapšenje u Republici Srbiji branitelja Bosne i Hercegovine Huseina Mujanovića, koji je zadržavan u pritvoru u toj zemlji.

S obzirom na kontinuiran srbijanski progon bh. branitelja, od Ejupa Ganića i Jovana Divjaka, preko Ilije Jurišica, do Mirsada Salkića, koji su svi procesi rezultirali debaklom po srbijansko pravosuđe, opravdano je sumnjati da je i ovo hapšenje rezultat političkih motivacija koje za cilj imaju izjednačavanje krivice za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SBB-a BiH.

Pored činjenice da Pravila rimskog puta, kojim su precizirane nadležnosti pravosudnih tijela na području bivše Jugoslavije za procese koji se ne vode pred Haškim tribunalom, kao ni relevantni sporazumi između BiH i Republike Srbije, ne dozvoljavaju nadležnost Srbije nad ovim pitanjima, Radončić podsjeća da Srbija već duže vrijeme selektivno provodi progon državljana BiH za navodna djela počinjena u BiH, a ne u susjednoj Srbiji.

Radončić naglašava da neće dozvoliti preuzimanje teritorijalne nadležnosti od Republike Srbije kada je u pitanju BiH, pogotovo nakon što su sudovi u Londonu i Beču pravosnažnim presudama podcrtali političku motiviranost srbijanskog pravosuđa i montiranih procesa protiv bh. branitelja.

Radončić zahtijeva od nadležnih organa Bosne i Hercegovine, posebno Predsjedništva BiH, da zaustave ovo najnovije pravosudno nasilje Republike Srbije, odnosno da djeluju u pravcu zaštite bh. građana.

Husein Mujanović, bivši borac Armije Republike Bosne i Hercegovine, uhapšen je jučer na graničnom prijelazu Priboj-Uvac, po potjernici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.