Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radovi na izgradnji kolektora teku željenom dinamikom

mostar-1

Nakon završetka izgradnje kolektora oborinskih voda i pročistača otpadnih voda na Bulevaru iz pravca od naselja Čekrk do Franjevačke crkve, zatim Franjevačke ulice i Ulice Maršala Tita na potezu od Autobuske stanice pa do semafora u Zaliku, ovih dana se intenzivno radi na nastavku spomenutog projekta.

U toku su radovi na potezu od Šemovca do Španskog trga koje izvodi kompanija HP Invensting, te od hotela Ero do glavne pošte, za čije radove je zadužena Amitea.

Saobraćaj na ovoj relaciji danima je obustavljen za motorna vozila, a nastavak izgradnje kolektora je u malom zaostatku iz razloga što gradu nedostaje još 3,5 miliona maraka.

Podsjetimo, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić se nedavno u Mostaru sastao sa voditeljem Delegacije Evropske unije u BiH, Larsom Gunnar Wigemarkom, te jeizjavio kako za projekt izgradnje kolektora u Mostaru nedostaje značajan dio sredstva, kao i da će se tražiti pomoć iz grantova EU, kako bi se taj projekt, koji je najvažniji u historiji Mostara, i realizirao.

Vrijednost cjelokupnih radova je 130 miliona maraka. Dosadašnja sredstva su prikupljena kroz projekte Svjetske banke i evropske fondove, te od Federalne vlade. Iznos pročistača je više od 23 miliona KM.

Grad Mostar je za njih pronašao sredstva. Novca nedostaje za izgradnju kolektora. Stoga će pročistači biti završeni početkom naredne godine, dok će izgradnja kolektora potrajati.