Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ramazanski festival knjige: Bogata ponuda uz povoljne cijene

ramazanski-festival-knjige22

Peti po redu Ramazanski festival knjige (RFK), na kojem učestvuje veliki broj izdavačkih kuća iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, počeo je danas u Sarajevu, a trajat će do 2. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Festival i ove godine nastavlja sa svim aktivnostima kao i prethodnih godina, a darivanje građana ostaje trajno opredjeljenje za ovaj i svaki budući RFK. U okviru njihove akcije prikupljanja i darivanja knjiga nekoj od bh. biblioteka koja se provodi svake godine, na prethodnim festivalima podržali su biblioteke u Zvorniku, Bosanskoj Dubici, poplavljenu biblioteku u Maglaju i biblioteku u Goraždu.

ramazanski-festival-knjige32

Ove godine, prema riječima direktora izdavačke kuće ”Connectum”, jedne od organizatora festivala knjige, Ajeta Arifija, opredijelili su se za biblioteku Grapska kod Doboja, koja je u osnivanju.

“Ovogodišnji RFK ne razlikuje se od prethodna četiri osim u ovom dijelu jer je jubilarni. I ove godine imamo izdavače i knjižare iz cijele BiH. Imamo učesnike koji su prvi put kod nas, to je izdavačka kuća VBZ. Ovogodišnja biblioteka koja će biti podržana preko RFK-a je biblioteka u osnivanju Grapska kod Doboja”, istakao je Arifi.

Naglasio je da oni svake godine tokom Festivala pomažu biblioteke u BiH kojima je pomoć potrebna.

ramazanski-festival-knjige44

“Popusti na Festivalu su jako veliki jer tako i koncipiramo RFK da svi izdavači koji ovdje dođu nude maksimalne popuste. Pored toga treba podvući dodatni angažman da svi doniraju vlastita izdanja u iznosu od 200 KM upravo za biblioteku za koju organizujemo podršku”, kazao je Arifi.

Napomenuo je da će i ove godine, kao i prethodnih, imati podjelu građanima, somune, delicije…

Prema Arifijevim riječima, darivanje je ključna riječ RFK-a i ono što ga razlikuje od ostalih je u tome što su svjesno ovaj Festival smjestili u ramazanu, mjesecu u kojem je počela knjiga i u kojem je završeno objavljivanje knjige.

Koordinator biblioteke u osnivanju u Doboju Sevlid Kurtić kazao je da je cilj da imaju 5.000 naslova.

ramazanski-festival-knjige5

“Trenutno smo skupili 3.000 naslova i odazvala se većina izdavača u BiH i poklonili nam knjige. Mi se nadamo da će nam i građani BiH pomoći da skupimo 5.000 naslova i zaposlimo jednog čovjeka”, istakao je Kurtić.

Glavni urednik i direktor izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice Muamer Spahić pojasnio je da ova izdavačka kuća sudjeluje samo na Ramazanskom festivalu knjige.

“Naš dosadašnji stav prema sajmovima je bio da, posebno ovi ulični sajmovi, su nanosili više štete nego koristi bh. izdavaštvu. Iznimka je Ramazanski sajam zato što je njegova profilacija usmjerena prije svega prema bh. izdavači i prema izdavačima. Dakle, ljudima koji se, prije svega, bave objavljivanjem, a ne švercom i prodajom knjige”, istakao je Spahić.

Oni će na ovom sajmu, između ostalog, predstaviti knjigu “Bosanska kuhinja” koja je izašla prije 15-tak dana i koja je dio njihovog napora da se BiH na jedan reprezentativan način predstavi ljudima.

“Predstavit ćemo i našu ediciju svjetska književnost u kojoj smo prije mjesec dana objavili izbori sufijske lirike Yunus Emrea”, kazao je Spahić.