Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Zvizdić sa ambasadorima OSCE-a

Zvizdic-OSCE 002 20-06-16

Predsjedavajući Zvizdić sa ambasadorima OSCE-a Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu ambasadore OSCE-a.

Zahvalio se ambasadorima Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Misiji OSCE-a u BiH i Misiji BiH u Beču na organiziranju ovog susreta. Rekao je da je Bosna i Hercegovina posvećena poštivanju temeljnih dokumenata i principa OSCE-a.

Istaknuo je da OSCE u BiH već 21 godinu pomaže obnavljanje mira. Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na doprinosu i istaknuo značaj prisustva misije OSCE-a u ostvarivanju napretka, posebno u oblastima reforme odbrane i izbornog procesa, te osiguranju mira, sigurnosti i stabilnosti u područjima djelovanja OSCE.

Predsjedavajući Zvidić je upoznao ambasadore i sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i sa aktivnostima na ostvarivanju ciljeva na putu ka Evropskoj uniji.

Rekao je da je obnovljeni pristup Evropske unije prema BiH pružio novu dimenziju evropskoj perspektivi BiH. Istaknuo je i značajne iskorake u oblasti borbe protiv korupcije, jačanju vladavine prava, demokratskih institucija i mehanizama za zaštitu ljudskih prava. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ambasadore i sa slobodom izražavanja u BiH.

Zvizdic-OSCE 001 20-06-16

„Važno je da imamo slobodu medija i da novinari rade bez pritisaka. Nastojimo snažno poboljšati institucionalno i političko okruženje za punu slobodu izražavanja. Po preporuci Vijeća ministara BiH, Institucija Ombudsmena će u ovoj godini izraditi Specijalni izvještaj o položaju novinara i slučajevima prijetnji novinarima, što će biti smjernica za dalje aktivnosti u ovoj oblasti,“ kazao je tom prilikom predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedavajući Zvizdić je govorio i o unaprijeđenju regionalne saradnje, migrantskoj krizi i lokalnim izborima u BiH.